Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Az előírásoknak megfelelően előkészített fűtővíz biztosítja a berendezés hatékony üzemét és hosszú élettartamát.

Idén, immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre az „European Heat Pump Summit”, az Európai Hőszivattyús Csúcstalálkozó, most október 22-23.-án a nürnbergi vásárközpontban.

Az ötlet, hogy a jégkását (szivattyúzható víz/jég-keveréket) hőhordozó közegként alkalmazzuk, nem újkeletű. 20 évvel ezelőtt a hűtéstechnikai szakmát élénken foglalkoztatta ez a téma, és azóta számos referencia-berendezés is megvalósult, majd ez a technika feledésbe merült.

A tüzelőanyagcellák a magas elektromos hatásfokukkal és a kompakt építésmódjukkal tűnnek ki a többi kapcsolt hő- és áramtermelő berendezés közül.

Az egyes gyártó cégek 2019-ben megjelent app- és szoftverújdonságaiból mutatunk be néhányat.

A vízvezeték-csatlakozásoknál használt rugalmas tömlők sok elkerülhető, víz általi kárt okoznak. A németországi DEKRA saarbrückeni Anyagvizsgálati és Káranalitikai Laborja szakértőinek vizsgálatai során a rugalmas tömlők által okozott 80 káresetet értékeltek ki.

A csőkötéseknek az ivóvízvezeték-szereléseknél biztonságosnak, tartósnak és higiénikusnak kell lenniük

Döntő a biztonságos és gyors feldolgozhatóság

A Sanibel „Washlet 3001 Family” márkanevű bidet-WC-kombinációja a legjobb higiénia és tisztaság mellett az optimális komfort érdekében széles körű kezelési koncepciót kínál.

A gyakorlati tapasztalatok alapján a passzívházakban a nyári hőség esetén hűvösebb van, mint a hagyományos épületekben.

A légtömör építésmódnak köszönhetően a szellőztető-berendezések létesítése majdnem minden új építésnél, és sok felújításnál is ajánlott.

A hőszivattyús berendezések, mint energiatakarékos és környezetkímélő fűtési megoldások már a lakásépítések területén is teret hódítottak. Ezek kiválasztásánál és szerelésénél a következőkre kell ügyelni:

A fűtővíz helyes előkészítése megvédi a fűtőberendezést a vízkő, a korrózió és az eliszaposodás ellen.

Új épületeknél és nagyobb felújításoknál Németországban kötelező a DIN 1946-6 szerinti szellőzési koncepció kidolgozása.

Egy németországi kutatóintézet (a Fraunhofer Intézet) és egy kazángyártó közös projektjében célként tűzte ki a faelgázosító kazánok részére egy olyan innovatív tüzelési rendszer kidolgozását, amely minden üzemi fázisban biztosítja a stabil és tökéletes égést, és amely – különösen a finom por és a szén-monoxid vonatkozásában – rendkívül alacsony szennyezőanyag-emissziókat garantál.

Hogyan lehet egy iskolaépület energiafelhasználást tartósan csökkenteni? Erre a kérdésre a választ az Ulm közelében lévő Gebhard Müller iskola adja meg.

A Duscholux cég PanElle márkanév alatt olyan falburkoló rendszert fejlesztett ki, amely a csempeburkolatot hivatott helyettesíteni. Ezek a falburkoló panelek közel minden alapfelületre ráragaszthatók.

A 2015. március 10-14 között Frankfurt am Main-ban megrendezésre kerülő világméretű ISH Szakkiállításon a víz és az energia témakörében innovációk és termékújdonságok egész sora került bemutatásra. A több mint 50 országból érkező 2.400 kiállító 260.000 m2 alapterületen mutatja be újdonságait a szanitertechnika, az épület-, energia- és klímatechnika, valamint a megújuló energiaforrások területéről.

Az idei fűtési szezon kezdetére a Grundfos a kedvelt Alpha2 nedvestengelyű szivattyúsorozatát a gyors és egyszerű hidraulikai beszabályozás érdekében mérési és analizálási funkcióval alakította ki. 

A fotovoltaikus berendezések élettartama szakszerű telepítés és karbantartás esetén 30 év, vagy több. Azoknak a berendezéseknek az ártalmatlanítása, amelyek már kiszolgálták a maguk idejét, gazdasági szempontból még nem számottevő.

A hőszivattyúk jelentősége a jövő fűtéstechnikájában vitathatatlan. Ideje tehát, hogy a fűtésszerelők ezzel a témával intenzíven foglalkozzanak. A következőkben azokat a lényeges dolgokat foglaljuk össze, amelyekre egy hőszivattyú tervezésénél és szerelésénél ügyelni kell.

Egy gépi lakásszellőztetés központi készülékét a házban sok helyre lehet telepíteni. Azonban ezek nem mindegyike alkalmas a telepítésre.

A nyitott hűtési rendszereket üzemeltetőknek nagy gondot kell fordítaniuk a csírák és más szennyeződések elkerülésére. Ezt a 2047 számú VDI-irányelv (Higiénia a hűtőtornyok esetében) is megköveteli.

Annak érdekében, hogy a kapcsolt hő-és áramtermelő berendezésekbe beépített gázmotorok elektromos hatásfokát megnöveljék, egy németországi kutatási projekt keretében a biogáz-motorok esetében egy új koncepciót dolgoztak ki.

A smart home, azaz az „okoslakás” feladata, hogy életünket könnyebbé, komfortosabbá, ezzel együtt biztonságosabbá tegye. Az ilyen lakások kialakításánál a döntés során segítségünkre lehet a következő hat kritérium átgondolása.

Egy napház fűtése – hogyan is lehetne az másképp – alapvetően napenergiával történik. A Schuster család a bajorországi Oberschleissheimben épített egy háromgenerációs napházat, amelynek nettó alapterülete 553 m2.

Ha a hűtőberendezéseket és a hőszivattyúkat mindig hatékonyan kell működtetni, akkor ebben a testo okostelefonon keresztül kezelhető, flexibilis mérőkészülékei kiváló segítséget nyújtanak. Mindegy, hogy egy gyors felülvizsgálatról van-e szó a testo Smart Probes professzionális mérőkészülékekkel, vagy pedig egy hatékony szervizelésről a digitális szerelői készülékek egyikével, a testo minden alkalmazáshoz az ideális megoldást kínálja.

Rostocki kutatók gazdaságosabbá, és flexibilis gázszállítóvá akarják tenni a biogáz-termelő berendezéseket. Ebből a célból a berendezés biogáz-reaktora elé egy úgy nevezett hidrolizáló konténert építenek be.

A sok háztartási készüléknél már ismert, az energiahatékonysági osztályokat tartalmazó címkék 2015. szeptember 26. óta már a helyiségfűtő- és kombikészülékekre, a HMV-termelőkre és HMV-tárolókra is érvényesek.

A Helios "KWLeasyPlan.de" online-szoftvere az ellenőrzött lakásszellőztetés DIN-konform tervezésének és méretezésének a kiváló segédeszköze. 

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben