Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Újfajta katalizátor a tüzelőanyagcellákhoz

A tüzelőanyagcellák a magas elektromos hatásfokukkal és a kompakt építésmódjukkal tűnnek ki a többi kapcsolt hő- és áramtermelő berendezés közül.

Ezért ezek kiválóan alkalmasak a szigetüzemű áramellátásra, vagy vészhelyzeti áramfejlesztőként. Az izraeli gyártó a GenCell alkálikus tüzelőanyagcellái hidrogént és oxigént használnak az elektromos áram előállítására, miközben reakciótermékként víz keletkezik.

A hidrogénellátásra ammónia szolgál, ami egy olyan hidrogéntartalmú vegyület, amely viszonylag egyszerűen tárolható és szállítható. Az ammóniát a tüzelőanyagcella telepítési helyén egy katalitikus reakció révén bontják szét, és az így keletkező, hidrogénből és nitrogénből álló keveréket közvetlenül a tüzelőanyagcellába táplálják be. A GenCell-lel közösen a Duisburg-Essen Egyetem az „Anyagok és katalízis” munkacsoportban Prof. Malte Behrens vezetésével egy újfajta, hatékonyabb katalizátort fejlesztett ki az ammónia bontására. A laborméretű berendezést sikeresen szintetizálták és tesztelték. A következő lépés a katalizátor gyakorlati tesztje lesz üzemi feltételek mellett.

A legyártott katalizátormennyiséget egy extruder segítségével a kívánt katalizátor-formatestekké kell alakítani, amelyhez egy speciális matricát alkalmaznak. Az extruderrel óránként 2 kg katalizátor-formatestet lehet elkészíteni.

(Forrás: www.haustec.de)   

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben