Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Napelem, napkollektor és szerelésük

A napkollektorok és napelemek jellemző elhelyezése az épületek ferde tetejére való felszerelés. Ha a képzett és tapasztalt szerelő vagy épületgépész mérnök szerint elegendő árnyékolásmentes felület van erre a célra, valamint megfelelő lesz a napkollektorok tájolása és dőlésszöge, akkor az Ön épülete alapvetően alkalmas kollektor vagy napelem elhelyezésére. Ha az épület nem alkalmas, még ne adja fel, a napkollektorok vagy napelemek ugyanis elhelyezhetők a talajon, terasztetőn, esetleg falon vagy kerítésen.

Más dolog a napkollektor és más a napelem

Sokan keverik ezért röviden tisztázzuk, a napkollektor meleg vizet termel, a napelem elektromos áramot. A napkollektor által termelt meleg víz hőjével pl. a mosogatásra és tisztálkodásra használt vizet (használati meleg vizet) lehet felmelegíteni, de vállalkozások számára is termelhet meleg vizet pl. mosodának. A napkollektor által nyert hőt fűtésrásegítésre is lehet használni vagyis arra, hogy a fűtési rendszer más hőtermelőjét kiegészítve melegítse a fűtési rendszerben keringő vizet. Az időjárás (borús napok) miatt éves viszonylatban jellemzően a használati meleg víz melegítéséhez szükséges hő kb. kétharmadát tudja biztosítani egy szokásos napkollektoros rendszer Magyarországon. A fűtésrásegítés esetén egy átlagosnak nevezhető napkollektoros rendszer mintegy 15-25%-ban tudja kiváltani a másik hőforrás hőtermelését.

Mint említettük, a napelemek az elektromos áramot termelik. A megoldás egyik markáns előnye a napkollektoros rendszerhez képest az, hogy míg ha a napkollektor már teljesen felmelegítette a hőt tároló víztartályt (puffertartály), leállítja a hőtermelést, addig a napelemes rendszer ilyen esetben az áramszolgáltató hálózatára betáplálja az áramot, amelyet olyan időszakban, amikor a nap nem süt, a hálózatról vissza lehet vételezni. Tehát a napelemes rendszer esetében a megtermelt áramot az áramszolgáltató hálózatában „tárolhatjuk”.

A napelem és napkollektor létesítésének még számos fontos szakmai részlete van, ezért tanácsos mielőbb felkészült épületgépész mérnök vagy szerelő közreműködését, tanácsait kérni. Az alábbiakban ilyeneket talál:

Válasszon az alábbi, a szakterülethez értő, felkészült szakemberek közül!

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben