Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Energia tudástár

Évről évre hatalmas mennyiségű avar keletkezik, amely új szerepet tölthet be a hőtermelésben. 

Németországnak az energiaimporttól való függését gyorsan csökkentenie kell, hogy biztosíthatók legyenek az ellátásbiztonság és a megfizethető energiaárak.

A német bluMartin cég a gyártmányportfóliójának bővítéséhez, és az elérendő klímacélok teljesítésének érdekében egy új szellőzéstechnikai megoldást fejlesztett ki a felújításokhoz.

A fűtéstechnika területén az új építések esetén az elektromos hőszivattyúk domináns szerepet játszanak. Ezek a hőtermelők azonban a régi épületekben való alkalmazásnál is megbízhatóan és környezetbarát módon üzemelnek.

A Filta cég “FiltaFOG Cyclone” márkanévvel egy új zsírleválasztót fejlesztett ki.

Az ABB-free@home® épületautomatizálási rendszer nemcsak a családi házaknál és a társasházaknál vált be, hanem egész lakóparkok esetében is.

A gázüzemű hőszivattyúk nagyobb létesítmények esetén nagy hatékonyságú alternatívái lehetnek az elektromos hőszivattyúknak.

A globális éghajlatváltozás, klímavédelem mindennapjainkat átszövő fogalmak. Ahhoz, hogy érdemben tenni tudjunk ellene, fontos, hogy csökkentsük az üvegházhatású gázok koncentrációját a légkörben.

A Német Szövetségi Gazdasági és Energetikai Minisztérium stratégiát dolgozott ki az energiamegtakarítás érdekében.

A Német Szövetségi Gazdasági és Energetikai Minisztérium stratégiát dolgozott ki az energiamegtakarítás érdekében.

Németországban az előírások szerint minden, 1996 előtt létesített fűtőberendezést is energiacímkével kell ellátni.

A klíma- és szellőztető-berendezések a környezeti levegő széndioxid- és vízgőztartalmából szintetikus üzemanyagokat tudnának előállítani.

Megjelent a Mann+Hummel aktualizált légszűrő-katalógusa. A DIN ISO EN 16890 szerinti termékek lajstroma energiaosztályra vonatkozó adatokat is tartalmaz, mégpedig az új Eurovent energiahatékonysági osztályozás szerint, amely 2019. január 1-én lépett életbe.

Az elmúlt év szeptemberében a világ legnagyobb nagyhőmérsékletű rejtetthő-tárolója a végleges helyére került, mégpedig a németországi Wellesweiler fűtőerőművébe.

A szaunáknak nagy energiaigényük van. Egy házi szauna a szokásos hosszúságú szaunázás figyelembevételével 15 kWh energiát fogyaszt. Ezért tűzte ki célul 3 fiatal kutató, hogy 3 változatban nulla energiaigényű szaunát fejlesztenek ki, amelyeknél a szél- és a napenergiára, valamint ügyesen kiagyalt hőtároló rendszerre építenek. 

A háztulajdonosok a Guntamatic új hibrid pellet-hőszivattyúját fotovoltaikus berendezéssel és elektromos gépkocsival kombinálva a környezetvédelem és az energetikai függetlenség magas fokát érhetik el.

A németországi Mecklenburg-Vorpommern tartomány az energetikai fordulat megvalósításában éllovas szerepet játszik.

A smart home, azaz az „okoslakás” feladata, hogy életünket könnyebbé, komfortosabbá, ezzel együtt biztonságosabbá tegye. Az ilyen lakások kialakításánál a döntés során segítségünkre lehet a következő hat kritérium átgondolása.

– Ennék valami édességet, édesem…! – fordult felesége felé a középkorú férfi, miközben beállította kedvenc tévécsatornájukat, készülve az esti filmre. – Miért, nem volt elég a vacsora? – kérdezett vissza a nő, de már indult is, hogy kedvében járjon férjének. – Palacsinta jó lesz?

Harmonikus történet kezdődik, de gondolná azt a kedves olvasó, hogy majdnem tragédiába torkollik?

A látogató haszna: online információ

 

Az Energiapartner klaszter honlapja igazi csemege a látogató polgár vagy a felelős gondnok számára.
Egyfelől az ország teljes területéről lát épületgépész kisvállalkozásokat, amelyek az Energiapartnerhez csatlakoztak illetve csatlakozhattak. Vagyis csupa olyan mester és vállalkozás szerepel itt, akik/amelyek ellenőrizhetőek, egy szervezet által korszerű információkkal ellátottak, leinformálhatók.
A látogató, mint potenciális megrendelő, ezzel máris kiszűrt egy sor kóklert, jó néhány nem ellenőrizhető, „tegnap alakult-holnapra eltűnik” vállalkozást.

A megújuló energia hasznosítása elsősorban klímavédelmi célokból támogatott, sőt követelmény az EU területén. Ezen belül az egyes tagállamok részben a földrajzi adottságaiknak, részben az anyagi lehetőségeiknek megfelelően, eltérő módon igyekeznek eleget tenni a célok elérése érdekében vállalt feladataiknak. Hazánk ebben a tekintetben nem sorolható az élenjáró tagok közé, elsősorban az anyagi lehetőségek korlátai miatt, de a meghozott intézkedések sem mindig tűnnek elég hatékonynak.

A készülék gyártójának útmutatója szerinti gyakorisággal (általában évente vagy kétévente) végzett karbantartás kötelezettségét a 11/2013.(III.21.) NGM rendelet egyértelműen előírja. Elmaradására visszavezethető károkért, személyi sérülésekért, balesetekért ennek megfelelően a tulajdonos felelős.

A gázkészülék arra szolgál, hogy a felhasználó részére megfelelő komfortot biztosítson. Rendszeres karbantartása tehát az üzemeltetőnek (tulajdonosnak) nem csak jogilag is szabályozott kötelessége, hanem a saját jól felfogott érdeke. Rendeltetésszerű használat és rendszeres karbantartás esetén is, bizonyos idő után előjönnek olyan hibák, amelyeket a készülék egyes elemeinek természetes elhasználódása okoz, és amelyek javít(gat)ása egyre költségesebb. Az elhasználódással együtt romlik a készülék energetikai hatásfoka is, ami viszont közvetlenül a gázfelhasználást növeli.

Tallóztunk a német honlapokon, ott vajon hogyan állnak ezzel?

A társadalom és az emberi életfeltételeket biztosító környezet fenntartásához energiára van szükség, az ipai forradalmat követő évtizedek óta, rohamosan növekvő mértékben. A folyamatos technikai-technológiai „fejlődés” és vele párhuzamosan az egyének kényelmesebb élet iránti igénye a felhasználható energiaforrások kimerülését és az egészséges környezetünk pusztulását okozhatja.

Az energiatakarékosság mára nemzeti műfajjá vált, hiszen a fűtésre fordított költségek a családi kiadások jelentős részét teszik ki. Szerencsére egyre többen gondolják azt, hogy hatékony megoldás a fűtéskorszerűsítés, esetleg a kazán cseréje, vagy éppen korszerű biomassza felhasználású kazán alkalmazása.
Ezzel együtt a tél közeledtével a levegő minőségét rontva egyre többen égetik el a háztartási, ház körüli hulladékot, ami több kárt okoz, mint gondolnánk.

A hatékony energiafelhasználás mindannyiunk érdeke, bár ennek megvalósítása a mindennapok során anyagi áldozatot kíván. Az Európai Unió felismerve a hosszú távú pénzügyi és környezeti előnyöket, kötelezte a tagországokat, hogy energetikai tanúsítvány bevezetésével ösztönözzék polgáraikat az energiatakarékos megoldások használatára.

Sajnos Magyarországon sem természetes, hogy egészséges csapvíz áll minden fogyasztó rendelkezésére. Akiknek nincs ilyen gondjuk, azok közül pedig sokan még ma sem fordítanak elég figyelmet a víztakarékosságra. Ezzel nem csak a véges ivóvízkészleteinket pazaroljuk, hanem saját pénztárcánkat is terheljük.

Ahogyan azt az iskolában mindannyian tanultuk, az égéshez oxigénre van szükség. Ezt ugyanúgy figyelembe kell vennünk ma, mint egykor őseinknek a tábortűz esetében. Tehát a legmodernebb gázüzemű, vagy más tüzelőberendezéssel üzemelő fűtési rendszerek esetében is gondoskodnunk kell a szellőzés módjáról, a tökéletes működtetés és a saját egészségünk érdekében is.

Aki a környezetbarát életmódra fokozottan törekszik, meg kell fontolnia, hogy nem vagy csak csökkentett időtartamban és teljesítménnyel használ pl. a lakásában hűtés céljára klímatizáló berendezést, splitklímát stb. A klímatizáló berendezések használata fejezi ki talán legjobban azt az ellenmondást, hogy miközben a meleg ellen védekezve hűtjük az épületet, a felhasznált áram termelése közben keletkezett üvegházhatású szén-dioxiddal hozzájárulunk a légkör további felmelegedéséhez (ha megállnak az ezzel kapcsolatos elméletek).

1. oldal / 2

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben