Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

A jégkása, mint hőhordozó közeg

Az ötlet, hogy a jégkását (szivattyúzható víz/jég-keveréket) hőhordozó közegként alkalmazzuk, nem újkeletű. 20 évvel ezelőtt a hűtéstechnikai szakmát élénken foglalkoztatta ez a téma, és azóta számos referencia-berendezés is megvalósult, majd ez a technika feledésbe merült.

2019. januárjában a Karlsruhei Főiskola Hűtés- és Klímatechnikai Intézete egy „jégkása-találkozót” szervezett annak érdekében, hogy ezt a technikát újra felélesszék

.A jégkása, vagy folyékony jég 0,1 – 1,0 mm méretű jégrészecskékből és vízből álló keverék, amelyhez a fagyáspontot csökkentő anyagot (pl. sót, vagy etanolt) adagolnak. A jégkása környezetbarát hőhordozó közeg, amely nagy energiasűrűséggel, és jó hőátadási tulajdonságokkal rendelkezik, és amely szivattyúzható és tárolható. A jégkása szivattyúzására a folyékony, egyfázisú hőhordozó közegekkel összehasonlítva egynyolcadnyi szivattyúteljesítmény szükséges. A technika kritikus pontja a jégelőállítás, amelynél el kell kerülni a túl nagyméretű jégrészecskék keletkezését. Ügyelni kell a jégtartalomra is, ugyanis a jégkása normál szivattyúkkal csak 30 %-os jégarányig szivattyúzható.

A jégkása alkalmazására egy sikeres projekt valósult meg a stuttgarti kórházban, ahol azt az előre elkészített ételek hűtésére alkalmazzák.

Egy drezdai cég többek között a jégkása előállításával foglalkozik, amelynél közvetlen elpárologtatást és vákuumtechnikát alkalmaz. Ezt az eljárást a „jégkása-találkozón” Dr. Mathias Safarik mutatta be.   

 (Forrás: Kälte Klima Aktuell, 2019. február)

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben