Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Olcsó tömlők hibás szerelése

A vízvezeték-csatlakozásoknál használt rugalmas tömlők sok elkerülhető, víz általi kárt okoznak. A németországi DEKRA saarbrückeni Anyagvizsgálati és Káranalitikai Laborja szakértőinek vizsgálatai során a rugalmas tömlők által okozott 80 káresetet értékeltek ki.

Eredményként megállapították, hogy a károk több mint egyharmada a fémszövet korróziójára vezethető vissza. A korróziót gyakran a nagy klórtartalmú tisztítószerek okozzák. Fontos tudni, hogy az alumíniumanyagú fémszövetből készült tömlők a DIN EN 13618 szerint (MSZ EN 13618:2017 jelzettel Magyarországon is hatályos szabvány) gyenge korrózióálló képességük miatt nincsenek engedélyezve ivóvízvezeték-szerelésekhez.

A károk szűk egyharmada gyártmánybeli hiányosságokra vezethető vissza, és főleg a DVGW-jelzés (a Német Gáz- és Vízszakmai Egyesület jelzése) nélküli tömlők voltak érintettek. A keletkező károk egynegyedét szerelési hiba okozta, részben a nem megfelelő szerszámok alkalmazása miatt. A káresetek közül csak kevesebb, mint minden tizedik volt visszavezethető a korrodált sárgaréz-kötésekre vagy a gumitömlő öregedésére.

 A szakértők összefoglalásként megállapították: a vízkárok fő oka a korrózió, a rugalmas tömlőket nem szabad az élettartamuk lejárta után is használni, valamint a szakszerű szerelés és a minőségi bizonyítványok megléte biztonságot nyújt a károkkal szemben.

Forrás: Si, Das Fachmagazin für SHK-Unternehmen, 2018. november

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben