Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Kazáncsere – a földgázüzemű kazán cseréje

Javasoljuk a kazáncserét, ha az Ön berendezése már elhasználódott, ami miatt pazarlóan működik és nem üzembiztos. A kazáncsere akkor is ajánlott, ha a kazán 15-20 évnél idősebb, azaz már műszakilag elavult.

A kazáncsere még fontosabb akkor, ha gázszerelő, kéményseprő vagy szervizes szakember megállapította, hogy a kazán már nem üzemel biztonságosan, vagyis veszélyezteti az épületben tartózkodók egészségét, életét.

Gázkazán, gázkészülék cseréje

Az elavult, gazdaságtalanul üzemelő vagy meghibásodott készülékének cseréje kétféle eljárással végezhető

a) Ha a meglévő készüléket, kazánt nagyobb teljesítményűre kívánja cserélni (pl. lakásbővítés esetében), vagy csak más helyre szeretné áthelyeztetni, akkor a kazáncsere előtt épületgépész tervezővel tervet kell készíttetni, és a tervet gázszolgáltatóval engedélyeztetni. Ehhez a gázszolgáltató kérheti a kéményseprő-ipari közszolgáltató nyilatkozatát is. A kazáncsere csak az engedélyezett terv alapján kezdődhet. A szerelést arcképes gázszerelő igazolvánnyal rendelkező kivitelező végezheti. A kazáncserét a gázszolgáltató műszaki-biztonsági szempontból ellenőrzi. Üzembe helyezés az ellenőrzés után történhet.
Megjegyzés: a csere-folyamat átlagosan 30 napon belül elvégezhető.  

b) A kazáncsere egyszerűsített eljárással is elvégezhető, ha az új készülék teljesítménye nem nagyobb a réginél (kisebb lehet!) és a fogyasztói gázvezeték sem változik. Ilyen esetben nem szükséges az előzetes terveztetés és terv-engedélyeztetés. Viszont a szerelést csak az egyszerűsített készülékcsere-eljárásra a gázszolgáltató által feljogosított gázszerelő végezheti, aki a gázszolgáltató nevében elvégzi a kivitelezés műszaki-biztonsági ellenőrzését is.
Az egyszerűsített eljárás nagy előnye - amellett, hogy a fentiek szerint 2-3 napon belül lebonyolítható -, még az is, hogy bizonyos feltételekkel mód van a réginél korszerűbb, zárt tűzterű, tehát jobb hatásfokú (akár kondenzációs), biztonságosabb készülék beépítésére.

Üzembe helyezés

A kazáncsere elvégzése után a gázkészülék üzembe helyezését a készülék gyártója által az adott készülék üzembe helyezésére felkészített gázkészülék-szerelő végezheti. Fontos, hogy a kazán karbantartását és beszabályozását évente elvégeztesse gázkészülék-szerelővel (gázkészülék-szervizes szakemberrel)!

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben