Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

A biomassza kazán fajtái és tüzelőanyagai

A biomassza kazán fajtái és tüzelőanyagai A biomassza kazán fajtái és tüzelőanyagai

Biomasszának nevezzük az energiatermelésre is gazdaságosan használható szerves növényi termékeket (pl. fa), az élelmiszeripari és mezőgazdasági melléktermékeket (pl. kukoricaszár, szalma, stb.). Az ezek eltüzeléséből keletkező hő megújuló energiának tekinthető. Eltüzelésükre csak az adott tüzelőanyag tüzelési jellemzőinek megfelelő felépítésű biomassza kazán alkalmas.

Fatüzelésű kazán

A biomassza kazán rendszerek felépítése és üzemeltetésük módja jelentősen eltér egymástól attól függően, hogy a kazánban fahasábok, faapríték, fapellet vagy esetleg fűrészpor tüzelhető-e el. Telepítésük szempontjából fontos a megfelelő minőségű kémény, a tüzelőanyag tárolása, utántöltése (adagolás), valamint a hamuürítés lehetőségének és feltételeinek biztosítása.

A biomassza eltüzelésekor CO2-kibocsátás összességében nem terheli a természeti környezetünket (mert amennyi CO2-t leköt a fa élete során, annyi szabadul fel belőle az égéskor) de különösen fahasábok esetében alacsony a tüzelés szabályozhatósága, ami miatt, hogy a kéményen keresztül sok hő távozik. A biomassza kazánok ezért energetikailag kevésbé hatékonyak. A biomassza kazán rendszer magasabb bekerülési költségét és az alacsonyabb tüzeléstechnikai hatásfokát kompenzálhatja a tüzelőanyag alacsonyabb ára.

A biomassza kazán tüzelőanyagai

A fa könnyen hozzáférhető, viszonylag olcsó, kicsi a hamutartalma, átalakítás nélkül is felhasználható. A nedvességtartalma jelentősen befolyásolja a fűtőértékét, ezért célszerű két évig megfelelő körülmények között szárított fát felhasználni. A hasábfa nehezebben adagolható, nagy tárolót igényel, a megmaradó hamut el kell helyezni.

A pellet lényegesen könnyebben kezelhető, szárazabb és hatékonyabban tüzelhető el, mint a fahasábok, kevesebb hamu keletkezik az égésekor. Fűrészporból vagy forgácsból gyártják, 90% körüli hatásfokon égethető el. A pellet a biomassza kazán egyik változatában a pelletkazánban égethető el. A pelletkazánok automatizáltak, termosztáttal működnek, a hamutartályt elég naponta-hetente kiüríteni. A nem fából, hanem pl. energiafűből gyártott pellet égetéséhez erre alkalmas kazán szükséges.
Jelenleg a kereskedelemben a fenti tüzelőanyagok kínálatának minősége esetenként hullámzó, ezért a biomassza kazán rendszer telepítését megelőzően a tüzelőanyag-beszerzési lehetőségeket is át kell tekinteni.

Faelgázosító kazán

Fahasábok égetésére a leghatékonyabb biomassza kazán típus a faelgázosító kazán, amellyel névleges teljesítmény mellett 85-95% tüzeléstechnikai hatásfok is elérhető. Ezzel a leginkább környezetbarát megoldás.
A fa elégetése gyakorlatilag két lépcsőben történik. Először viszonylag alacsony hőmérsékleten, csökkentett levegő hozzáadása mellett elgázosodik a fa éghető tartalma, majd levegő hatékony bekeverésével ez az éghető gáz ég el magas hőmérsékleten, magas tüzelési hatásfokkal.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben