Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

5 gyakorlati tipp a hőszivattyúk szerelői számára

A hőszivattyús berendezések, mint energiatakarékos és környezetkímélő fűtési megoldások már a lakásépítések területén is teret hódítottak. Ezek kiválasztásánál és szerelésénél a következőkre kell ügyelni:

  1. Minden peremfeltételt vegyen figyelembe!

A hőszivattyús berendezés csak akkor működik jól, ha a hőforrás megválasztása jól illeszkedik a környezeti feltételekhez.

  1. Kerülje el a hibaforrásokat a tervezésnél és a szerelésnél!

A hőszivattyúk esetén a legjobb hatékonyságot akkor érjük el, ha a hőforrás és a hőfelhasználó közti kis hőmérsékletkülönbségre törekszünk. A rendszerhőmérséklet minden egyes °C-szal való növelése az energiafelhasználást 1,5 – 2,5 %-kal növeli meg.

  1. A hőtermelőt és hőleadókat illessze egymáshoz!

Hőszivattyús rendszerek esetén az alacsony fűtési előremenő hőmérséklet miatt előnyben kell részesíteni a nagyfelületű fűtéseket, mint pl. a padlófűtéseket.

  1. Vizsgálja meg a HMV-termelés lehetőségeit!

Ajánlott a hőszivattyú és a HMV-termelés kombinálása a réteges puffertárolón belül elhelyezett nagyteljesítményű hőcserélő révén. A méretezésnél ügyeljen arra, hogy a hőcserélő teljesítménye a puffertároló hőmérsékletétől függ.

  1. Használja ki a költségelőnyöket!

Vegye figyelembe a támogatási lehetőségeket, és a kedvezményes áramtarifákat, és használja a hőszivattyúk gyártói által rendelkezésre bocsátott költség-összehasonlító szoftvereket, amelyek jól áttekinthető képet nyújtanak a megrendelő számára.

(Forrás: Die Kälte + Klimatechnik, 2018. március)   

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben