Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Itt a legújabb tüzeléstechnika

Egy németországi kutatóintézet (a Fraunhofer Intézet) és egy kazángyártó közös projektjében célként tűzte ki a faelgázosító kazánok részére egy olyan innovatív tüzelési rendszer kidolgozását, amely minden üzemi fázisban biztosítja a stabil és tökéletes égést, és amely – különösen a finom por és a szén-monoxid vonatkozásában – rendkívül alacsony szennyezőanyag-emissziókat garantál.

Ennek a fejlesztésnek az eredménye az „alacsony emissziójú tüzelési rendszer”, rövidítve LEVS. A LEVS lényegesen különbözik a más faelgázosító kazánoknál alkalmazott megoldásoktól, és az emisszió-csökkentés és hatékonyság-növelés érdekében alkalmazott következő három komponensből áll.

  1. Égéslevegő-hozzávezetési rendszer. Ennél a megoldásnál újdonság, hogy a primerlevegőt áramlás- és tüzeléstechnikailag a szekunderlevegőtől függetlenül szabályozzák. Amíg ugyanis a primerlevegőt a ventilátor a teljesítményigény függvényében adagolja, addig egy második ventilátor a szekunderlevegőt kizárólag az oxigénfelesleg és/vagy a szén-monoxid-tartalom szerint szabályozza.
  2. Ciklontűztér. A tűztér geometriájának pontos méretezése lehetővé teszi az éghető gázok intenzív összekeverését az égéslevegő oxigénjével, és megnöveli a tűztérben való tartózkodási időt.
  3. Utóégető kamra. Az utóégető kamra „termikus oxidációs reaktorként” szolgál, amelyben az égéstermékek nehezen oxidálható alkotórészei, mint pl. az aeroszolok, a korom, a szénhidrogének is elégethetők.

(Forrás: Sanitär + Heizungstechnik, 2018. január)         

joomla vector social icons

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben