Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Új energiahatékonysági források, új szabályozások vállalkozásoknak

A címben foglalt felhívással rendezett konferenciát a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Budapesten, május 20-án. Az előadásokat mértékadó kormányzati és EU-bizottsági illetékesek, valamint a kormányzattal szoros kapcsolatban álló intézmények képviselői tartották kellő áttekintést adva az EU-nak és a kormányzatnak, az energiahatékonyság növelését és a klímavédelem fokozását célzó középtávú terveiről, az ezeket megvalósító különböző Operatív Programok feltételrendszereiről.


A konferencia alapvetően a vállalkozások, köztük hangsúlyozottan a kkv-k által igénybe vehető támogatásokról szólt, a lakossági felhasználást célzó energiahatékonysági intézkedések nem voltak a konferencia témái.

Dr. Bart István igazgató (MEHI) előadásában az üvegház hatás EU által elvárt csökkentésének és a gazdaságfejlesztéssel várhatóan együtt járó energiaszükséglet növekedésnek ellentmondásaira hívta fel a figyelmet. Az ellentmondás nyilvánvalóan az energiafelhasználás hatékonyságának növelésével oldható fel. Az előadó kiemelte a kormányzat által elfogadott Nemzeti Épületenergetikai Stratégia és az OP-k összehangolásának fontosságára.

Dr. Zugó Liliána (Európai Bizottság Magyarországi Képviselete) ismertette azokat az EU-forrásokat, amelyek a közlekedés és az építőipar energiafelhasználásának csökkentését célozzák, az EU ugyanis e területek energiahatékonyságának növelését tekinti prioritásnak.

Zarándi Tamás igazgató (Századvég Gazdaságkutató Zrt. Energia Üzletág) az ipar energiahatékonyságának növelésére tervezett önkéntes megállapodások formáit ismertette, megemlítve, hogy ezt a kormányzat adókedvezményekkel tervezi támogatni.

Mezősi Balázs operatív igazgató (Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft.) a kkv-szektor számára bevezetett Virtuális Erőmű Program feltétel rendszerét mutatta be. A program az épületenergetikai és a technológiai energiahatékonysági intézkedéseket támogatja.

A már meghirdetett Operatív Programok (GINOP, KEHOP, TOP) célterületeiről és a támogatásokra tervezett források megosztásáról tartott beszámolót dr. Szabados Zsuzsanna ov. (NGM) és Lehoczky Tibor (Goodwill Consulting).A kifejezetten kkv-k számára készült pályázatok keretében elérhető vissza nem térítendő támogatások (max. 40-50%), a kedvezményes kamatozású hitelek (2,5%), vagy a késleltetett törlesztés komoly fejlesztési lehetőség.

Csányi Edina (Európai Befektetési Bank EIB) az energiahatékonyságba bevonható privát források témakörében ismertette az EIB-től igényelhető banki források lehetőségeit.

A fentiek mellett néhány céges előadás mutatott megvalósult és megvalósítható példákat az energiahatékonyság növelésére.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben