Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Változások várhatók a kazánok kereskedelmében

Forgalmazhatók-e szeptember 26. után az EU által megkövetelt energiahatékonysági mutatóknak nem megfelelő, helyiségfűtő berendezések és kazánok?

Ez volt a május 6-án megtartott II. Szakmai Nemzeti Fórum című szakmai rendezvény legfontosabb kérdése. A kérdéssel kapcsolatban hivatalos állásfoglalást is hallhattak a résztvevők az NGM főosztályvezetőjétől: jogi álláspontjuk szerint a forgalmazási tilalom csak a gyártókra vagy azok leányvállalataira és az importőrökre vonatkozik vagyis a kereskedők a raktáron lévő készülékeket még eladhatják. Az NGM egy kormányrendelettel tervezi szabályozni a kérdést, amelyben várhatóan 1 év haladékot adnak a kereskedelemnek.

A gázszolgáltatók és a kereskedők ennél hosszabb átmeneti időt szeretnének, a Fórum hozzászólói többségükben a 2 évet tartották elfogadhatónak.

Várható tehát, hogy a végső határidő, amíg a régi készülékekkel szerelt berendezések még üzembe helyezhetők, 2017. szeptember 26.

A határidő természetesen nem vonatkozik a rendeletben is szereplő kivételes esetekre. Hogy a kivételezett helyekre (pl. gyűjtő kémények) beépíthető készülékek honnan lesznek beszerezhetők, még a jövő kérdése. A jogi feltételek legnagyobb hatású következménye a lakosságra nézve az lesz, hogy hatékonyságuk miatt csak kondenzációs kazánok lesznek beépíthetők a hazai ingatlanokba, új építés vagy fűtéskorszerűsítés, kazáncsere estében is. Egy ponton túl nem ajánljuk az internetes információszerzést, helyette a szakmai részletszabályokat ismerő és értő fűtésszerelő vagy épületgépész mérnök meghallgatása, velük érdemes megbeszélni a részleteket, miután megismerkednek azzal, hogy az Ön ingatlanában milyen adottságú és állapotú hőtermelő berendezés üzemel.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben