Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Hogyan menthetnek életet a CO2-érzékelő készülékek a hűtéstechnikában?

A CO2 (R744) hűtőközegű hűtőberendezések nagy nyomás mellett üzemelnek. Szivárgás esetén ezért rövid idő alatt nagy mennyiségű gáz szabadul fel, és így a hűtőtérben életveszélyes szén-dioxid-koncentráció jöhet létre.

Az EU-OSHA (az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség) a belélegzett levegő szén-dioxid-koncentrációjára vonatkozóan a következő határértékeket rögzítette:                                                             

5000 ppm: munkahelyi határérték,

40 000 ppm: közvetlen életveszély, illetve egészségkárosodás veszélye.

Az erre vonatkozó számítások szerint adott esetben egy 27 kg/h értékű szivárgás egy 28 m3-es hűtőkamrában 5 perc alatt majdnem 42 000 ppm szén-dioxid-koncentrációt hoz létre, ami már életveszélyt jelent a hűtőkamrába belépő emberek számára.

A szén-dioxid-érzékelő készülékek kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy nem mindegyik típus alkalmas hűtéstechnikai alkalmazásra, mivel ezek kiválasztásánál figyelembe kell venni a készülék reakcióidejét és a megengedett üzemi hőmérsékletet. Azok a készülékek, amelyek arra készültek, hogy a belső levegő szén-dioxid-szintjének általános változásait mérjék, sokszor nem alkalmasak a szén-dioxid-szivárgás felismerésére, mivel az utóbbi esetben a veszélyes munkahelyi környezet elkerüléséhez gyors reakcióra van szükség. Fontos továbbá, hogy az érzékelők maguk alkalmasak legyenek alacsony hőmérsékletű helyiségekben való alkalmazásra. 

(Forrás: Die Kälte + Klimatechnik, 2018. január)

joomla vector social icons

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben