Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Ha fűtésről dönt, hallgassa meg fűtésszerelő vagy épületgépész mérnök tanácsait!

Fával akar fűteni?
Ha fával vagy úgynevezett mezőgazdasági melléktermékkel, pl. kukoricaszárral vagy szalmával szeretne fűteni, javasolt erre a célra kialakított biomassza kazánt használnia. Ez valóban megújuló és környezetbarát energiafelhasználás.


Mielőtt azonban belevágna, javasolt fűtésszerelővel vagy épületgépész mérnökkel a részleteket megbeszélni, mert több olyan kérdés is felmerülhet, amihez a szakember szaktudása elengedhetetlen. Így fontos döntés lehet, hogy tartósan, azaz hosszabb távon milyen tüzelőanyagot szeretne használni. Biomassza kazánhoz fa, faapríték és akár pellet is alkalmas, de érdemes utánajárni annak, hogy a tartós beszerzés során milyen ár-érték arányban tudja megvásárolni ezeket a tüzelőanyagokat és biztosan rendelkezésre áll-e a környéken. A kazán telepítéséhez a fűtésszerelő a legoptimálisabb megoldást fogja Önnek ajánlani.

Tudja, mennyit fogyaszt a háza?
Tudja, mennyit fogyaszt az autója? És a háza mennyi energiát? Nos, ezért hasznos az épületenergetikai tanúsítvány. Egy házhoz vagy lakáshoz éppen úgy hozzátartozik az „energiafogyasztása”, mint egy autóhoz, vagy akár mostanában egyre többet hallani, hogy a háztartási készülékekhez, mint a hűtő vagy a mosógép. A tanúsítvány kiállítása különösen fontos az ingatlan vételekor, hiszen így kapunk pontos információt arról, mennyibe fog kerülni a rezsi egyik legnagyobb részét kitevő része, a fűtés.
Amikor ezzel a számmal már tisztában van, érdemes fűtésszerelő vagy épületgépész mérnök tanácsát kérni, hiszen ez alapján könnyebben el tudja majd dönteni, milyen beruházásra vagy fűtési módra van szüksége, hogy a lehető legkevesebbet költsön fűtésre.

Fűtési rendszerek előzetes megtervezése
Minden ház, lakás más, minden család, minden ember más és más életritmusban, más módon él. Ahhoz, hogy a leghatékonyabban, legolcsóbban tudja a fűtését működtetni, érdemes azt jól megtervezni előre. A fűtése akkor is megy, ha éppen nincs otthon? Vannak a házban olyan helyiségek, amelyeket nem, vagy csak ritkán használ? Ezért is javasolt jól megterveztetni a ház épületgépészetét.
A fűtésszerelés jellemzően akkor eredményezi a legnagyobb energiamegtakarítást, ha előzetesen elkészített fűtési terv alapján végezteti el a beruházást. Hosszú távra ez lesz a leginkább költségtakarékos megoldás, és az otthoni élet során a komfortérzethez is jelentősen hozzájárul.

Fűtési rendszer: gondozni is kell
Egy lakás, ház igazi családi fészek. A legfontosabb, hogy jól, komfortosan érezzük magunkat benne. Amikor takarítunk, vagy éppen kifestjük a falakat, talán nem gondolunk arra, hogy a komforthoz nagyban hozzájárul a fűtési rendszer működése, minősége is. Ezen túl pedig természetesen a pénztárcánk is megérzi azt, ha nem odafigyelve, nem jól megtervezve használjuk a fűtési rendszerünket.
Több mindent kell átgondolni, de talán a legfontosabbak a fűtés szabályozhatósága (akár még helységenként is a radiátorokra szerelt termosztatikus vagy hő hatására kinyíló vagy elzáródó szelepekkel), a gázkazán évenkénti karbantartása (és ha már elavult, akkor a kazán cseréje), esetleg a megújuló energiát adó napkollektor arányos beépítése.

A napsugarak energiája
Egyre többször hallani a napenergia hasznosításáról, hiszen egyrészt az év nagyobb részében tényleg hozzájárul a használati meleg víz előállításához, másrészt a beruházás megtérülési ideje az egyre korszerűbb technológiáknak köszönhetően csökkenő tendenciát mutat.
Ezzel együtt fontos tudni, hogy a napkollektoros rendszerek mintegy 50-60 százalékos hatásfokkal működnek, ezért javasolt inkább kiegészítő elemként használni. A napkollektorok például a nyári, lényegesen naposabb hónapokban jelentős energiamegtakarítást nyújthatnak, hiszen ekkor a meleg víz előállítását szinte teljesen kiválthatja.
A napenergia tervezett használata előtt azonban mindenképpen javasolt épületgépész mérnök vagy fűtésszerelő segítségét kérni, hogy a kivitelezés során a legjobb megoldást válasszuk az energiahatékonyság szempontjából.

Klímatakarékosság…
Bár egyre több lakásban, irodában megtalálható, és valóban egyes esetekben jó szolgálatot tesz, talán még kevésbé tudjuk energiatakarékosan használni a klímákat.
Első lépésként sokkal hasznosabb, ha a lakás, iroda közvetlen környezetét próbáljuk meg „klímabaráttá” alakítani. Nyáron, a nagy melegben környezetbarát megoldás, ha természetes módon árnyékoljuk az ingatlant. Egy-egy jól megválasztott fa (lehetőleg ne örökzöld, amely télen az árnyékával a nap hőjét veszi el a háztól) sokat segíthet, de a reluxa vagy redőny is, amely télen és nyáron is jó, ha az ablakon kívülre kerül, nyáron a meleg télen pedig a hideg áramlását akadályozza.
Ugyanakkor – bár erre talán nem is gondolnánk –, a helyiségekben használt elektromos eszközök is sok hőt adnak le, ezért nyáron például kifejezetten javasolt alvó üzemmódba tenni vagy kikapcsolni az éppen nem használt számítógépeket.
A hőérzet sokszor becsap bennünket, hiszen a külsőhöz képest bizony egészségügyi szempontok miatt is veszélyes a belső hőmérsékletet a klíma segítségével jelentősen csökkenteni, ezért érdemes magasabb fokra beállítani a hűtőrendszert vagy csak időközönként használni. Így számottevő energiát takaríthatunk meg.

Kiszivattyúzni a hőt…
Bár a beruházás költsége szakemberek szerint jelenleg még magas, a hőszivattyús rendszerek alacsony karbantartási költsége és megbízható működése miatt hosszabb távon ésszerű fűtési rendszerekké válhatnak, akár egyedi felhasználói szinten is. Nem elhanyagolható szempont, hogy a hőszivattyúk a felhasznált áramon kívül megújuló energiát használnak fel. Természetesen bizonyos országokban vagy bizonyos rendszerekben ezt az arányt a 100%-ig lehet fokozni, ha a hőszivattyú működéséhez szükséges áramot vízi energiával vagy napelemekkel állítják elő.
A talaj vagy a levegő hőjét hasznosító hőszivattyú környezetbarát és energiatakarékos megoldás, azonban technológiai bonyolultsága miatt mindenképpen javasolt épületgépész mérnököt vagy fűtésszerelő szakembert bevonni előkészületekbe.

A jó fűtéshez levegő is kell
A megfelelő és hatékony fűtési rendszer hőtermelő berendezéseinek elegendő mennyiségű oxigénre is szükség van. A legújabb, korszerű berendezések a levegőt a külső térből szívják be, de az úgynevezett nyílt égésterű berendezések (bizonyos kazánok, átfolyós vízmelegítők, gázbojlerek) a lakótérből. Éppen ezért nagyon veszélyes, és akár végzetes is lehet, ha olyan nyílászárókat építenek be egy lakásban vagy házban, amelyen keresztül alig jut be levegő a lakótérbe. Ez egy kettős „játék”, hiszen az természetes, hogy a tulajdonos nem szeretné, ha sok meleg levegő távozna a nyílászárók résein a lakótérből, ugyanakkor az olyan lakóterekben, ahol nyílt égésterű készülék van, szükség van a készüléknek a levegő-utánpótlásra, de egyébként is egy lakótérben nem egészséges, ha a légcsere nagyon lelassul, mert az elhasznált, párás levegő nem egészséges.
A jól záró ablak mellett fűtésszerelő szakemberek meg tudják mondani, hogy milyen kiegészítő eszközökre vagy módszerre van szükség, hogy a természetes szellőzés energiatakarékos és biztonságos is legyen egyben.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben