Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Nincs egyszerű fűtési rendszer…

…és talán nincs is két ugyanolyan fűtési rendszer. Ennek egyszerű oka van: egy jól megtervezett és felépített fűtési rendszer harmonikusan illeszkedik a lakóház, lakás helyiségeihez, a benne lakók életviteléhez és a használatukhoz. Például egy mellékhelyiségben, mint egy gardrób, nincs szükség akkora melegre, mint egy nappaliban, hiszen előbbiben lényegesen kevesebbet fordulnak meg a lakók.

Egy jól megtervezett fűtési rendszer tehát jó értelemben szolgálja a benne lakók igényeit, és egyúttal nem feledkezik meg az energiatakarékosságról sem. Ezért is érdemes jó szakembert felkérni a fűtés megtervezésére és kivitelezésére.

 

Meleg víz fel, hideg le!

Amikor még nem voltak szivattyúk a fűtési rendszerekben, úgynevezett gravitációs technikát alkalmaztak a fűtésszerelők. Ennek egy fizikai alaptörvény volt az oka: a meleg víz kisebb sűrűségű, mint a hideg, ezért felfelé indul el, míg a hideg lefelé.

Ezért van minden kazánnak egy un. felszálló vezetéke, valamint egy visszatérő vezetéke, előbbiben a meleg víz áramlik a fűtőtestekhez, utóbbin pedig a kihűlt, hideg víz folyik vissza a kazánba.

 

Jól működő fűtési rendszer

Egy fűtési rendszert úgy érdemes megtervezni, aztán ügyes és gyakorlott fűtésszerelővel összeállítani, hogy a lakásnak vagy háznak és a benne élőknek a lehető legkomfortosabb és legköltséghatékonyabb legyen.

A kazánok teljesítménynek megválasztása ugyanolyan fontos lehet, mint az árammal működő úgynevezett keringető szivattyúké.

A komfortérzetet az adhatja, ha az egyes helyiségek a mindenkori igénynek megfelelő hőmérsékletre fűthetők, vagy például azok a helyiségek, ahol csak bizonyos időnként tartózkodunk, szükség esetén (mint pl. a fürdőszoba) minél hamarabb felmelegedjen, de az sem „árt”, ha a fűtési rendszer nem kelt áramlási zajokat. A teljes rendszer tehát a legkevesebb energiafelhasználás mellett tudja hatékonyan kiszolgálni az ott élők komfortját.

 

Megújuló energia: nagyon jó kiegészítő lehet

Egyre többen alkalmazzák, amellyel nemcsak a CO2-kibocsájtást tudják csökkenteni, ami környezetünk megóvása miatt mára elengedhetetlen feladattá vált, hanem csökkentik a fűtésre szánt pénzügyi költségeket is.

Energetikai szakemberek évek óta hangoztatják, hogy a hagyományos, legtöbb esetben földgázzal működő fűtési rendszerek nagyon hatékony kiegészítő eleme lehet egy-egy napkollektor vagy éppen hőszivattyú. Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi ismeretek szerint a megújuló energiákat termelő eszközök hatékonyága és éppen ezért pénzügyi megtérülése még nem válthatja ki teljes egészében a hagyományos fűtési rendszereket.

 

A technika egyre fejlődik

Egy általános fűtési rendszer megújítása során egyre inkább előtérbe kerülő fogyasztói igény a szabályozás. A komfortosság egyik legfontosabb mérője lehet, amikor például a lakók távvezérléssel irányíthatják az otthoni fűtési rendszert.

Az ilyen eszközöket gyártók és forgalmazók folyamatosan fejlesztik ezeket a technikai megoldásokat, így mára már elérhető bárki számára egy olyan helyzet, hogy mielőtt hazatérne a családdal, mobiltelefonon magasabb teljesítményre kapcsolja a fűtést, így nem használ távollétükben feleslegesen több energiát, de mire hazaérnek, kellemes, komfortos meleg fogadja a családtagokat.

 

Magas a fűtési költsége?

Azon túl, hogy az épületet használók takarékosabban és figyelmesebben viszonyulnak a fűtéshez, a fűtési rendszer hatékonyságát lehet javítani. A hatékonyság javítása nem csak a fűtési rendszer átépítése, hanem a meglévő fűtési rendszer elemeinek a helyes beállításával is lehetséges. Ha ennél is több megtakarítást szeretne, a fűtésszerelő konkrét javaslatokat tud adni arra vonatkozóan, hogy milyen fűtéskorszerűsítési megoldásokkal milyen energiamegtakarítást lehet nagy valószínűséggel elérni.

Fontos, hogy jól ismerjük a fűtési rendszerünket, és az optimalizálva, vagyis a lehető leghatékonyabban működjön, de ugyanakkor a kevesebb energiafelhasználás mellett a komfort is biztosított legyen az épületben tartózkodók számára. Az optimalizálásról és a fűtéskorszerűsítésről is érdemes megkérdeznie képzett fűtésszerelőket vagy épületgépész mérnököket.

 

Mitől megbízható egy fűtésszerelő?

A felkészült, gyakorlatias, ámde hozzáértő fűtésszerelő képes meghatározni a hibákat, az üzemzavarok okait és a károkat, melyeket dokumentál, és kijavítja a hibákat. Fontos, hogy a kitöltött ellenőrzőlisták alapján meg tudja magyarázni az ügyfélnek a hibák okát is.

Aktuális, ha úgy tetszik, naprakész információi vannak a rendszerelemek újszerű, épen ezért hatékony technológiájáról. Képesek felismerni a szükséges beavatkozási lehetőségeket a hőfejlesztő és a hőleadó között.

Arról van szó tehát, hogy a fűtésszerelő szavatolja az ügyfélnek a fűtőrendszer takarékos, biztonságos és zajmentes üzemelését.

 

Mit nyerhet egy fogyasztó egy minőségi fűtésszerelővel?

A rendelkezésre álló optimalizálási eszközök szakszerű alkalmazásával biztosíthatja a teljes fűtőrendszer minőségi működését.

Például a szivattyúk optimális méretezése, illetve beállítása (éjszakai csökkentett üzem, a keringetés megszakítása), valamint teljes felújításkor a szabályozott szivattyúk alkalmazása révén jelentősen csökkenthető az áramfelhasználás. Optimális szivattyúkezelés esetén, a szakemberek becslései alapján – német tapasztalatok alapján – akár 3-4 százalékkal alacsonyabb áramfelhasználás valósul meg.

Amennyiben például a fűtési rendszer teljes felújításakor csupán a hidraulikai kiegyenlítést és elektronikus szabályozású keringető szivattyúk beépítését alkalmazza a fűtésszerelő, az áramfogyasztás és a CO2-kibocsátás kb. 50 százalékos csökkenése, valamint a teljes (beruházási és üzemeltetési) költségek 40 százalékos csökkenése realizálható. Ugyanakkor a nagy hatásfokú szivattyúk új generációja révén a szivattyúk áramfelhasználásban akár 80 százalékos áram-megtakarítás is elérhető.

 

A fűtésszerelő listája: rendszerellenőrzés

A jó fűtésszerelőnél van egy ellenőrző lista, amit szervíztechnikusok és szakiparosok több éves tapasztalatai alapján készítettek. Nem elméleti vagy valamiféle vizsgatudásról van itt szó, hanem a tapasztalatok gyakorlati alkalmazásáról. Az ellenőrzőlista segítségével a szakemberek és a tervezők a következőket tudják elvégezni:

 • új rendszereknél is javítani lehet a hatékonyságot, ha nem megfelelő a fűtési rendszer beállítása
 • régi rendszerek esetében is felderíti a fűtésszerelő a beállítási hibákat, elvégzi a hidraulikus és hőfejlesztő részegységek szükséges karbantartását

Az ellenőrző lista segít megelőzni az ismert hibaokokat, illetve a hibák bekövetkezésekor segít elhárítani a károkat.

Az ellenőrző lista a fűtési rendszerek központi témáira irányítja a figyelmet, mint a hőfejlesztés, a szabályozás, a hidraulika, a nyomástartás, vagy a légtelenítés.

A fűtési rendszerek ellenőrző lista segítségével végzett sikeres kezelésének alfája és omegája, hogy a megfelelő, szakszerű kérdéseket tegyék fel a rendszer részegységeivel kapcsolatban – szisztematikusan és egyszerűen, mint pl.:

 • Megfelelő teljesítményt választottak?
 • Szereltek-e be túlfolyó szelepet?
 • Biztonsággal kivédték a vákuumot és a levegő beszivárgását?
 • Költséghatékony szervizmegoldás lehet-e a légtelenítő szivattyú?
 • Lekorlátozták-e a térfogatáramot a megfelelő előbeállítással?
 • Van-e légzsilip a gravitációs fékben?
 • Van-e zárószelep a membrános tágulóedényen a könnyebb éves karbantartás érdekében?
 • Korlátozták-e a maximális felszálló ági hőmérsékletet?
 • 2 m-nél nagyobb szivattyú-szállítómagasság esetén szereltek-e be nyomáskülönbség-szabályozót?
 • Tisztították-e már a szennyfogót az üzembe helyezés óta?
 • Van-e beépítve a fűtőrendszerbe levegőleválasztó vagy gyorslégtelenítő a biztonságos üzemelés érdekében?

A fenti kérdéseket a fűtési rendszerek optimalizálása során fel kell tenni, és az ellenőrző lista segítségével igazolható módon át kell ültetni a gyakorlatba. Az ellenőrzőlistát lehet használni átvételkor, üzembe helyezéskor, karbantartáskor és a javítási javaslatok során.

A rendszerellenőrző lista megkönnyíti a rendszer részegységeinek dokumentálását, javaslatot tehetünk vele a fűtési rendszer optimalizálására. Ezek a javaslatok képezik az ügyfél számára tett árajánlat alapját.

Az ellenőrző listával rendszerezettebbé, s ezáltal egyszerűbbé és biztonságosabbá tehető a helyszíni szakmunka is.

 

Rendszerszemlélet gyakorlatban = energia-megtakarítás, költségcsökkentés

A minőségi fűtésszerelő a rendszerelemekkel kapcsolatban – szivattyú és szabályzás, hidraulika, nyomástartás, légtelenítés és karbantartás – képes okos tanácsokkal és trükkökkel segíteni az energia-megtakarítást. A jól végiggondolt, ügyfélközpontú munka során energiát lehet megtakarítani, csökkenteni lehet a tüzelőanyag-fogyasztást és a zajszintet, nem utolsósorban fokozni a biztonságot és a komfortszintet.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben