Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

A gázkészülékek rendszeres karbantartatása a tulajdonos (üzemeltető) kötelessége

A készülék gyártójának útmutatója szerinti gyakorisággal (általában évente vagy kétévente) végzett karbantartás kötelezettségét a 11/2013.(III.21.) NGM rendelet egyértelműen előírja. Elmaradására visszavezethető károkért, személyi sérülésekért, balesetekért ennek megfelelően a tulajdonos felelős.

A rendszeres karbantartást azonban nem csak a károk, a váratlan meghibásodások és az esetleges balesetek megelőzésére érdemes elvégeztetni, hanem a készülék energiahatékony üzemeltetése érdekében is. Az elhanyagolt, elpiszkolódott, nem megfelelően beszabályozott készülék rossz hatásfokkal üzemel, ami azt jelenti, hogy azonos hőmennyiség leadásához több gázt használ, azaz növeli a költségeket. Ez a többletköltség elérheti vagy akár meg is haladhatja a rendszeres karbantartás díját. Ezen tehát nem érdemes spórolni. Tévhit, hogy az ingyenessé tett kéményseprő ellenőrzés helyettesítheti a karbantartó károkat megelőző munkáját.
Fontos szempont, hogy a többlet gázfelhasználás és a rossz minőségű égés következtében a készülékből távozó égéstermék is a kelleténél jobban szennyezi a környezet levegőjét, amelynek mindannyian elszenvedői vagyunk.

A 11/2013.(III. 21.) NGM rendelet azt is határozottan előírja, hogy a gázkészülék karbantartását kizárólag a 30/2009.(XI.26.)NFGM rendelet által előírt feltételeknek megfelelő képesítéssel rendelkező, a karbantartásra jogosultságot szerzett gázszerelő végezheti. A jogosultságot a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) által kiadott, arcképes igazolvány igazolja.
Az érvényes igazolvánnyal rendelkező, a gázkészülék karbantartására jogosult gázszerelők jegyzéke a http://mkeh.gov.hu/hivatal/kozerdeku_adatok_2013/tevekenysegre_mukodesre_vonatkozo_adatok/nyilvantartasok web-címen megtekinthető és ellenőrizhető.

Azt, hogy a tulajdonos (üzemeltető) a karbantartási kötelezettségének eleget tett-e, csak akkor tudja igazolni, ha a karbantartó gázszerelő által kiállított karbantartási jegyzőkönyvet megőrzi. Fontos, hogy a jkv. tartalmazza az elvégzett munkák részletes felsorolását, valamint a beszabályozás után mért üzemeltetési paramétereket. A karbantartás teljességért és minőségéért a gázszerelő teljes körűen felelős. A karbantartó szakmai felelőssége a készülék üzemeltetési feltételeinek ellenőrzése is, ilyen hiányosságra vagy szabálytalanságra (pl. levegőellátás) köteles – a jkv-ben dokumentált módon – a tulajdonos figyelmét felhívni. Amennyiben a hiba balesetveszélyt is okozhat, kötelessége a készülék gázellátását megszüntetni és a használatát megtiltani, egyúttal az észlelt hibát az illetékes szolgáltatói engedélyesnek haladéktalanul jelenteni. Ez elsősorban az üzemeltető közvetlen érdeke.

A gázkészülék karbantartását meg kell rendelni, mert ezzel komoly károkat, esetenként balesetet előzhetünk meg, de kíméljük a pénztárcánkat is.

2016. december 27.
Gy.A.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben