Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Az otthoni hulladék égetése veszélyezteti a fűtési rendszert is!

Az energiatakarékosság mára nemzeti műfajjá vált, hiszen a fűtésre fordított költségek a családi kiadások jelentős részét teszik ki. Szerencsére egyre többen gondolják azt, hogy hatékony megoldás a fűtéskorszerűsítés, esetleg a kazán cseréje, vagy éppen korszerű biomassza felhasználású kazán alkalmazása.
Ezzel együtt a tél közeledtével a levegő minőségét rontva egyre többen égetik el a háztartási, ház körüli hulladékot, ami több kárt okoz, mint gondolnánk.

Nemrégiben éppen ezért ismeretterjesztő kampányt is indítottak, hiszen az illegális hulladékok elégetésének negatív következményei bizonyos esetekben még ma sem teljesen pontosan ismertek, bár a szakemberek már elkezdték vizsgálni.
A már ismert ipari szennyezettségi mutatók és a fokozott közlekedési hatások mellett bizony egyre nagyobb problémát jelent az otthoni hulladékok elégetése. A hulladékégetés során keletkező nem kívánt légköri elemek ugyanis szív- és érrendszeri (infarktus, trombózis), valamint légzőszervi megbetegedést (tüdődaganat, asztma), immunrendszer károsodást, hormonháztartási rendellenességet, meddőséget, impotenciát, fejlődési rendellenességet, bőrgyulladást és emésztőszervi problémát is okozhatnak. A házi szemét égetésekor azonban nemcsak a belélegzett szennyezőanyagok veszélyeztetik az ember egészségét, hanem a talajba bejutva a növényeken és állatokon keresztül a táplálékláncba bekerülve és ott felhalmozódva is kifejtik káros hatásaikat. – mutatott rá novemberi írásában Hankó Gergely természetvédelmi mérnök.
Egy hajdúsági hulladékkezelő társaság jelezte először, hogy vizsgálataik és tapasztalataik szerint az elszállított hulladék mennyisége a tél beálltával radikálisan lecsökken, ami az otthoni felhasználásra utal. Mindezt figyelembe véve a szakemberek a lakosság intenzív tájékoztatását javasolják, összefogva a felelős kormányzati, önkormányzati hatóságokkal, egyúttal az illegális égetés elleni bejelentés eljárási módját bemutatva.

Nemcsak az egészségre, a fűtési rendszerekre is káros
Mint azt egy fűtéstechnikai szakértő is megjegyezi, az illegális hulladékok elégetése – a környezetvédelmi és egészségügyi mellett – súlyos épületgépészeti kockázatokkal is jár. „A kazánoknál nemcsak a meghibásodástól kell tartani, hanem drasztikusan csökkenhet a kazán hőleadási hatékonysága is, mert például műanyag palack égetése esetén a kazán falára lerakódik a hőre keményedő PET (polietilén-tereftalát) maradéka, leszigetelve ezzel a kazán vízterét! Egyes műanyagok égetésének melléktermékei oldják a meszet is, ami a falazat és a kémény instabilitásához is vezethet. Ennek tipikus jele, amikor a kátrány kicsapódik a házfalon vagy a kéményen.” – nyilatkozta a szakportálnak Varga Imre.

Cikkünket a recity.hu írása inspirálta.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben