Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Energetikai tanúsítvány, a zöld dokumentum

A hatékony energiafelhasználás mindannyiunk érdeke, bár ennek megvalósítása a mindennapok során anyagi áldozatot kíván. Az Európai Unió felismerve a hosszú távú pénzügyi és környezeti előnyöket, kötelezte a tagországokat, hogy energetikai tanúsítvány bevezetésével ösztönözzék polgáraikat az energiatakarékos megoldások használatára.


Mikor szükséges az energetikai tanúsítvány kiállítása?

A 176/2008. (VI. 30.) számú Kormányrendelet határozza meg, hogy milyen esetekben kell energetikai tanúsítvány egy-egy épület eladásához vagy bérbeadásához. Természetesen minden új épületnek rendelkeznie kell a hétköznapokban „e-zöldkártya” néven is emlegetett dokumentummal. Középületeknél az 500 m² feletti hasznos alapterület az a határ, ami fölött energetikai tanúsítvány megléte kötelező. Régebbi építésű lakásoknál, házaknál az értékesítés vagy tartós bérbeadás alkalmával kell az energetikai tanúsítvány elkészíttetésére gondot fordítani.
A törvény meghatározza azt is, hogy mely esetekben nincs szükség energetikai tanúsítvány meglétére. Ide tartoznak az 50 m²-nél kisebb hasznos alapterületű, a lakás céljára évente 4 hónapnál rövidebb ideig használt, a maximum 2 évre tervezett épületek, továbbá a hitéleti, a védelemben részesülő, a mezőgazdasági építmények, a műhelyek és a sátorszerkezetek.


Haladék az energetikai tanúsítvány használatára

2015. december 31-ig csak akkor kell energetikai tanúsítvány a bérbeadáshoz, ha az egész épületről szól a szerződés. Ilyenkor az energetikai besorolást viszont már a feladott hirdetésben szükséges szerepeltetni. Mindezt tehát az adott határnapig az egy évet meghaladó bérlet esetében sem kötelező megtenni, amennyiben csupán egy lakás kiadásáról van szó, nem az egész épületéről.


Az energetikai tanúsítvány költségei és nyilvántartása

Az energetikai tanúsítvány beszerzése az ingatlan tulajdonosának kötelessége, a költségek is őt terhelik. A dokumentum kiállítására a Magyar Építész Kamara vagy a Magyar Mérnöki Kamara névjegyzékében szereplők jogosultak. A 10 évig érvényes okmány egyedi kódot kap, amely így hivatalossá válik, s azt felveszik az Országos Építésügyi Nyilvántartásba. (Kód nélkül az irat nem tekinthető hivatalosnak.) Ez a regiszter nyilvános, ahol ellenőrizhető, hogy egy-egy ingatlan rendelkezik-e a tanúsítvánnyal.
A tanúsítvány kiállításának árát a piac határozza meg, azzal a feltétellel, hogy legfeljebb 5500 forint kérhető minden megkezdett munkaóra után. További kikötés az is, hogy egy lakás esetében két munkaóra áránál többet nem számíthat fel a készítő. A tulajdonosok segíthetik a felmérést, ha az ingatlanokon végzett munkálatokat pontosan dokumentálják, s az iratokat átadják a tanúsítvány készítőjének.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben