Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Így vigyázzunk az ivóvizünkre és a felmelegített vízben távozó energiára! Ötletek, tanácsok

Sajnos Magyarországon sem természetes, hogy egészséges csapvíz áll minden fogyasztó rendelkezésére. Akiknek nincs ilyen gondjuk, azok közül pedig sokan még ma sem fordítanak elég figyelmet a víztakarékosságra. Ezzel nem csak a véges ivóvízkészleteinket pazaroljuk, hanem saját pénztárcánkat is terheljük.


Mosogatás helyesen

Pazarló szokásainkat legjobb azonnal, tudatosan megváltoztatni, így a spórolást nem halogatjuk. Aki a mosogatást – mosogatógépe nem lévén – folyó vízben végzi, az tíz perc alatt 160-180 liter vizet is felhasználhat! Ráadásul ez felmelegített víz, hiszen a zsiradékok ebben könnyebben oldódnak. Vagyis a sok vízzel sok energia is elveszik nagyrészt feleslegesen. Egyes számítások szerint az elfolyó melegvíz esetében nagyobb az energiára – vagyis a víz melegítésére – fordított költség, mint az ivóvíz költsége. Erre sokan nem is gondolnak.


A gyors zuhanyozás előnyei

A fürdőkád sokakat hívogat ellazulásra, amit azonban, ha környezettudatosak vagyunk, inkább nélkülöznünk kellene. Néha valóban jó a forró vízzel töltött kádban üldögélni, de a mindennapi tisztálkodáshoz használjunk inkább zuhanyt! A tusolás se tartson azonban tovább 5 percnél, aminek rendszeres tisztálkodás esetén elegendőnek kell lennie a személyes higiéniánk megőrzéséhez. Kézmosáskor pedig, amikor a kezünket szappanozzuk, zárjuk el a csapot. Persze ezt akkor könnyű megtenni egy mozdulattal, ha a csap egy karral beállítható és nem csavargatni kell. Ilyen egyszerű szokások bevezetésével vizet és energiát is megtakarítunk, a költségmegtakarítás éves szinten már jelentős összeget tehet ki.


Rezsicsökkentés vízszerelés segítségével

Felújítás, átépítés, fűtéskorszerűsítés alkalmával érdemes átgondolni, hogy a ház vagy lakás vízvezeték-hálózatát is kicseréljük. Vízszerelés során legalább a csapok cseréje történjen meg, hiszen napjainkban már számos, a takarékosság szem előtt tartásával tervezett és gyártott berendezés áll a rendelkezésünkre. A csapokra például tetethetünk prelátort, ami tulajdonképp a vízsugár szabályozását oldja meg. Ez a szerkezet nem csak a víz fröcskölését akadályozza, hanem a lassítja is a vízsugarat. Egy átlagos csaptelepen percenként akár 15-20 liter víz is átfolyhat, míg a prelátor ezt jelentősen csökkenti.
Csöpögő csapok esetében a haladéktalanul elvégzett vízszerelés szintén sok víz – gyakran felmelegített használati meleg víz – elvesztését akadályozza meg. Ugyanígy jelentős megtakarítást érhetünk el azzal is, ha olyan WC tartályt szereltetünk be, amelyek a lehetőséget biztosít a kisebb mennyiségű vízöblítésre is vagyis amellyel szabályozhatjuk az öblítésre igénybe vett víz mennyiségét.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben