Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Energiatakarékosság a klíma használatának kerülésével vagy csökkentésével

Aki a környezetbarát életmódra fokozottan törekszik, meg kell fontolnia, hogy nem vagy csak csökkentett időtartamban és teljesítménnyel használ pl. a lakásában hűtés céljára klímatizáló berendezést, splitklímát stb. A klímatizáló berendezések használata fejezi ki talán legjobban azt az ellenmondást, hogy miközben a meleg ellen védekezve hűtjük az épületet, a felhasznált áram termelése közben keletkezett üvegházhatású szén-dioxiddal hozzájárulunk a légkör további felmelegedéséhez (ha megállnak az ezzel kapcsolatos elméletek).

Vannak olyan elérhető megoldások, amelyek révén annyira csökkenthetjük épületünk nyári hőmérsékletét, hogy nem vagy keveset van szükség a klíma működtetésére.

Kiemelt fontosságú, hogy a napsugárzás ne vagy csak kevéssé érje a falakat és ablakokat. A leginkább hatékony és természetes megoldás erre, ha lombos fák árnyékolják főleg az épület déli oldalának falait, ablakait és tetőzetét. Fontos, hogy ne tűlevelű fákat ültessünk erre a célra, mert télen nagy szükség van arra, hogy a nap melegítse az épületet! A tűlevelűek viszont akkor is lelkesen árnyékolnak… Sokan nem tudják, hogy a tűlevelű fáik miatt nagyobb a fűtésre fordított energia mennyisége és persze a költsége is…

Zsalugátert vagy redőnyt az ablakokra! Jelentős az árnyékoló hatásuk. Az a legjobb, ha az ablakokat árnyékoló megoldások az épület külső felületén kapnak helyet, pl. ha a reluxa a két ablaküveg közé kerül vagy belülre, akkor kevesebb hőt tart kívül. A zsalugáter és a redőny télen a kifelé tartó hőáramlást is csökkenti, ezért éjjel mindenképpen alkalmazandók. Amikor viszont süti a nap az ablakokat, akkor nem kellenek, mert a napsugárzás melegítő hatására nagy szükség van. Süssön csak be a nap az épületbe!

A falra felfuttatott növényzet is jó szolgálatot tesz árnyékoló hatása révén nyáron – és télen is, mert csökkenti a falak hőleadását.

A lakásban működő elektromos berendezések is termelhetnek meleget, pl. számítógép, tévé, érdemes figyelni arra, hogy feleslegesen ne legyenek bekapcsolva. Az éjszakai stand by üzemmódot is érdemes kerülni, némi hő akkor is termelődik.

Aki új házat épít vagy felújítja a tetőt, annak érdemes arra figyelnie, hogy a cserepek alatti és a tetőfólia feletti rész levegője kiszellőzzön (megvannak erre a megfelelő szellőztetős cserepek és más kiegészítő eszközök). Ha levegő a cserepek alatt mozogni tud, a napsugárzás miatt felforrósodott cserepek kevesebb hőt adnak tovább a padlástér felé.

Természetesen a födém és a falak hőszigetelése is kedvezően hat az épület belső hőmérsékletére. Arról nem is beszélve, hogy a fűtési szezonban mennyire hasznosak.

Egy ventilátor is sokat enyhíthet a lakótérben tartózkodók meleg-érzetén, és jóval kevesebb energiát fogyaszt, mint egy klímakészülék.

És ha mégis kell a klíma, akkor megfontolandó a szakaszonként való bekapcsolás és az, hogy megelégedjünk a néhány fokkal alacsonyabb hőmérséklettel. Elég gyakran tapasztalható, hogy a szplitklímát hosszan és nagy teljesítménnyel üzemeltetve túlzottan alacsony hőmérsékletre hűtenek le lakásokat vagy munkahelyeket. Ez nagy energiafogyasztást és széndioxid-kibocsátást eredményez és megfázást okozhat. 5-6 fokos hűtés még normális mértékű és elfogadható, de kérdés, hogy mindenáron szükséges-e?

Javasoljuk, hogy a klímát klímaszerelő vagy szervizes szakember évente megnézze és kitisztítsa, esetleg fertőtlenítse, mert ha ritkán is, de előfordul, hogy az elhanyagolt klíma légúti fertőzést okozó baktérium forrása. Ha magunk akarjuk a karbantartást elvégezni, az is elfogadható, de némi felkészülés szükséges hozzá.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben