Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Ha érdeklik a napkollektor rendszer műszaki részletei…

Sík kollektor

Az ún. sík napkollektor rendszer vagy sík kollektor leggyakrabban egy elöl üvegezett, hátul hőszigetelt lapos dobozban elhelyezett csőjáratos, sötét színű lemez. A napsugárzást a sötét színű, ún. szelektív bevonattal ellátott lemez nyeli el, amitől felmelegszik. Az így keletkezett hőenergiát a lemezre erősített csővezetékben áramoltatott hőátadó folyadékkal lehet a napkollektorból elvezetni.

Vákumcsöves napkollektor rendszer

Az ún. vákumcsöves napkollektor működési elve is hasonló, de ezeknél az elnyelő lemezt üvegcsővel borított vákuumtérben helyezik el. A vákuum nagyon jó hőszigetelést biztosít, ezeknek a kollektoroknak alacsonyabb a hővesztesége, ezért csökkenthető a kiépítendő felület nagysága.

Sík kollektorok elsősorban használati melegvíz készítésére és nyári uszodafűtésre használhatók gazdaságosan. A legkorszerűbb vákumcsöves kollektorok – főleg átmeneti időszakokban – fűtésrásegítésre is tervezhetők.

A napkollektor rendszerek elméleti maximális termikus hatásfoka ~80%. Átlagos körülmények esetén azonban a napkollektor rendszerek ennél alacsonyabb, kb. 50-60%-os hatásfokkal működnek. A hatásfok a napkollektor rendszer és a külső levegő hőmérsékletének különbségétől, valamint a napsugárzás intenzitásától függ.

A napkollektor rendszer szerelése előtt fontos a tervezés!

A napkollektor rendszer szerelés előtt, összetettebb rendszer esetén, gondos tervezésre van szükség: a rendszerek tervezése során első lépésben az éghajlati és környezeti adottságokat, valamint az igényeket kell számba venni. Ez alapján végezhető el a méretezés, ami kisebb rendszereknél egyszerű nomogrammok, nagyobb rendszerek esetén számítógépes szimuláció segítségével történik.

A kapcsolás kialakításánál figyelembe kell venni a hőtermelés és fogyasztás időbeli váltakozását, megfelelően szabályozható, üzembiztos és biztonságos rendszert kell létrehozni.

Hazánk földrajzi adottságainak megfelelően, a rögzített keretű napkollektor rendszerek déli irányba tájolva, kb. 45°-os dőlésszöggel üzemelnek optimálisan. Tájolás esetén ±40°-os, dőlésszög tekintetében ±15°-os eltérés csak 5 %-os hozamcsökkenést eredményez. A napkollektorokat jellemzően az épületek tetőfelületére telepítik, de kerülhetnek homlokzatra vagy talajszintre is, külön szerelőkeretre.

Napkollektor rendszer tervezéséhez megfelelő szakembert itt talál, ha beüti az épületgépészeti tervezést. A napkollektor rendszer szerelés is csak felkészült szakember révén oldható meg biztonságosan. Őt itt keresse.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben