Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

A hőszivattyús rendszerek fajtái, jellemzői és letesítése

A hőszivattyús rendszerek olyan berendezések (készülékek), amelyek hőt vonnak el a környező levegőből vagy vízből vagy a talajból és ezt a hőt emelt (fűtés), vagy esetenként csökkentett (hűtés) hőmérsékleten bevezetik az épületbe. A hőmérséklet emeléséhez szükséges energiát a hőszivattyús rendszerek általában villamos hajtású kompresszorral viszik be a rendszerbe.

A környezetből kinyert energia átalakítása, hasznosítása tehát a hőszivattyús rendszerek esetében helyben nem jár károsanyag-kibocsátással, de a hőszivattyúval végzett hőtermeléshez általában szükség van villamos energiára, amelynek előállítását Magyarországon 40-50%-ban fosszilis tüzelőanyagot elégető, kb. 40%-os energetikai hatásfokú erőművekben állítják elő.

A hőszivattyús rendszerek fajtái

A geotermikus vagyis a talaj hőjét hasznosító hőszivattyús rendszerek több tíz, esetenként száz méter mély lyukakba elhelyezett talajszondák, vagy néhány méter mélyen, de nagy területen lefektetett ún. talajkollektorok zárt rendszerében keringtetett folyadék segítségével nyerik ki a föld hőjét. Ezt a hőt villamos árammal hajtott kompresszorral növelik olyan szintre, ami már alkalmas épületek fűtésére és használati meleg víz termelésére.

A levegős hőszivattyús rendszerek (levegő kazánok) a környezetből elszívott levegő hőtartalmát hasznosítják, és a kompresszorral annak hőmérsékletét emelik fel a szükséges értékre.

A vizes hőszivattyús rendszerek a természetes földalatti, földfelszíni vagy technológia folyamatok melléktermékeként keletkező (pl. hűtési folyamatok) víz hőtartalmát hasznosítják.

A hőszivattyús rendszerek létesítése

A hőszivattyús rendszerek tervezése, szerelése és beszabályozása a szokásosnál is nagyobb figyelmet kíván az épületgépész szakemberektől. A hőszivattyús rendszerekhez jellemzően felületfűtések (fal-, padlófűtés) kapcsolódnak az épületen belül. A legújabb fejlesztésű hőszivattyúk alkalmassá tehetők azonban radiátoros fűtési rendszerek gazdaságos üzemeltetésére is. A fűtési célú hőszivattyús rendszerek telepítése általában többlakásos lakóépületekben és középületekben célszerű. Ha felmerült Önben, hogy hőszivattyús rendszert alkalmazna, keressen cégkeresőnkben erre vállalkozó szakcéget!

Létesítési és üzemeltetési költségek

A hőszivattyús rendszerek beruházási költségei lényegesen nagyobbak a hagyományos hőellátás kiépítéséhez képest, viszont hosszú távon jelentős előny az üzemeltetési költségek és a károsanyag-kibocsátás alacsonyabb szintje. A beruházási költségek mérlegelésekor fontos szempont lehet az, hogy a hőszivattyús rendszer nyáron az épület hűtésére is alkalmas, tehát kiválthatja a klímaberendezéseket. A hőszivattyús rendszerek élettartama legalább 20-25 év, nincs jelentős karbantartási költségük.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben