Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

A gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat feltárja a veszélyeket

A gázrendszerek telekhatáron belüli csatlakozó vezetékét és a gázmérő utáni gázfogyasztó berendezést rendeletben előírt időközönként műszaki-biztonsági szempontból felül kell vizsgáltatni. A rendelet által előírt és részletesen szabályozott szakmai eljárás a gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat. Ennek célja a baleseti kockázat (pl. gázszivárgás, szénmonoxid-visszaáramlás) csökkentése. Az elvégeztetése a tulajdonos feladata.

A gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat végzésére csak arra feljogosított szakembert szabad megbízni, aki a gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzése (pl. fogyasztói vezeték, gázkészülék, égéstermék-elvezetés, égésilevegő-ellátás vizsgálata) után jegyzőkönyvet és igazolást állít ki.

Ha a gázrendszer műszaki átvétele óta épületfelújítási munkálatok történtek, (nyílászárócsere, nyílászáró-szigetelés, elszívó ventilátor beépítése, kandalló beépítése stb.) az esetlegesen fellépő kockázati tényezők kiszűrése érdekében a felülvizsgálatot a felújítással egyidejűleg kötelező elvégeztetni.

Indokok, melyek a gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat mögött állnak

Kevesen tudják a gázfogyasztó berendezéseket üzemeltetők között, hogy Magyarországon a lakótérben üzemeltetett kazánok többsége, az ún. nyílt égésterű kazánok, az égéshez szükséges levegőt a lakótérből szívják el. Ez átlagos lakások esetén óránként 20-40 m3 is lehet. A szükséges levegő utánpótlásnak jellemzően a nyílászárók résein kell a lakótérbe érkezni. Ha ez nem történik meg, a kazán égése nem lesz tökéletes, amitől szén-monoxid keletkezik, ami ha visszaáramlik a lakótérbe egészségkárosodást, sőt halált is okozhat. Hasonló problémát idézhet elő, ha a beépített konyhai vagy fürdőszobai elszívóventillátorok a lakótérből elszívják a levegőt, csökkentve ezzel a kazánba jutó levegő mennyiségét. Az ilyen problémák valamint a gázvezetékek és -szerelvények műszaki állapotának felmérése (pl. gázszivárgás felderítése) céljából szükséges a gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat.

Lakótérbe ajánlott kazánok

Ma már korszerűnek és biztonságosnak csak az ún. zárt égésterű kazánok tekinthetők. Ezek levegőellátása nem függ a kémény huzatától és az időjárástól, mert az égéshez szükséges levegőt általában a készülékbe vagy a füstgázjáratba beépített ventilátor közvetlenül a szabadból biztosítja. Ráadásul a kazánok belső automatikája folyamatosan ellenőrzi ennek hatásos működését, és nem megfelelő mértékű levegőellátás esetében kikapcsolja a kazánt. Azaz léghiányos égés vagy füstgáz-visszaáramlás nem fordulhat elő. Általánosságban kijelenthető, hogy a kiválóan záródó nyílászárókkal vagy elszívó ventillátorokkal felszerelt lakás lakóterébe zárt égésterű kazán való. De még a zárt égésterű kazánnal történő hőtermelés esetén is szükséges a gáz műszaki biztonsági felülvizsgálat. Néhány ezer forintot és egy óránál kevesebb időt igénylő szakmai vizsgálatot megér az Ön és családtagjai vagy munkatársai egészséges, testi épsége!

Javasoljuk, hogy ha szükséges az Ön ingatlanában a gáz műszaki-biztonsági felülvizsgálat, akkor az erre jogosult Energiapartnerek közül válasszon szakembert a Cégkeresőben! Kérjen tőle további tanácsokat is a gázfelhasználás biztonságára és hatékonyságára vonatkozóan! A kazánok biztonságos és hatékony – vagyis energiatakarékos működését – működését jelentősen segítheti egy másik szakmai tevékenység, a kazán évenkénti karbantartása, tisztítása. Ezt azon Energiapartnerek tudják elvégezni szakszerűen, akiket a Cégkereső a „gázkészülék szervizre” való keresés esetén megjelenít.

Cégkereső

Ügyfélszolgálat 8-17 óráig:

30/866-78-83

 

Keresés a cikkekben