Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

A kondenzációs kazán legfontosabb jellemzői

A kondenzációs kazán legfontosabb jellemzői A kondenzációs kazán legfontosabb jellemzői

A kondenzációs kazán fejlett, modern, környezetkímélő és energiahatékony fűtési megoldás.

Nyugat Európában jelentős az elterjedtsége, több országban nem is forgalmazhatnak a kondenzációs kazánnál gyengébb hatásfokú, hagyományos kazánt. Magyarországon, ahol a földgázhálózat kiépítettsége igen nagy, alacsony energiafogyasztása és környezetkímélő volta miatt előnyös megoldás a földgázüzemű kondenzációs kazán felújított fűtési rendszer vagy új épület esetében egyaránt.

A kondenzációs kazán hatásfoka

Az úgynevezett hagyományos kazánokhoz képest a földgázzal üzemelő kondenzációs kazán 15-25%-al nagyobb hatásfokkal működik, vagyis lényegesen kevesebb földgázt használ fel ugyanannyi hő előállítására.

Biztonság

A korszerű lakásfűtő kazánok zárt égésterűek. Ez azt jelenti, hogy az égéshez szükséges levegőt nem az épületből (gyakran lakótérből) szívja el, hanem speciális csövön keresztül az épületen kívülről. Ezért kondenzációs kazán működtetése esetén nem történhet meg az a nagyon veszélyes jelenség, hogy a hibás működés miatt a füstgáz és benne szén-monoxid áramlik a lakótérbe.

Használati meleg vizet is termel

A kondenzációs kazán nem csak fűtésre alkalmas, hanem meleg vizet is termel. A meleg víz termelése történhet ún. átfolyós rendszerben (kombi kazán) vagy egy közbeiktatott puffertárolón keresztül. A meleg víz készítése idején a fűtés szünetel. Ez azt jelenti, hogy átfolyós rendszerben, meleg víz felhasználásakor a kazán teljes hőteljesítményével a használati meleg vizet állítja elő. Tárolós rendszerben a kazán csak a tárolóban tárolt meleg víz beállított mértékű lehűlése után kezdi fűteni a meleg vizet.

A kondenzációs kazán működési elvéről röviden

Az energiahatékonyság szempontjából a kondenzációs kazán jellemző előnye, hogy a beépített nagyobb felületű hőcserélő a távozó füstgázt jobban lehűti, mint a hagyományos kazán esetében. Az így visszanyert hő növeli a kazán hatásfokát. További hőnyereség, hogy a lehűlés következtében a füstgázban levő jelentős mennyiségű vízgőz nagy része a kazánon belül lecsapódik (kondenzáció) és az ez által felszabaduló hő további hatásfokjavulást eredményez.

A hőveszteséget csökkentheti a korszerű kazánokba beépített gáz-levegő arányszabályozó, a szabályozott fordulatú füstgázventilátor és keringtető szivattyú is.
Tovább javíthatjuk a hatékonyságot olyan időjáráskövető szabályozókkal, amelyekkel egyenletesebbé tehető a kondenzációs kazán üzemelése a fűtővíz hőfokának a mindenkori külső hőmérséklethez állításával.

Tiszta tüzelést tesz lehetővé, ezért alacsony a környezetterhelése

Mivel a kondenzációs kazán tüzelési hatásfoka kiváló, a földgázt, amely amúgy is az egyik legtisztább energiahordozó, szinte teljes mértékben elégeti. Így más energiahordozó (fa, szén, gázolaj) elégetéséhez képest a kondenzációs kazán füstcsövén keresztül lényegesen kevesebb káros anyag távozik a környezetbe.

Ha további részletek is érdeklik vagy hagyományos kazán helyett kondenzációs készülékre cserélné, keressen egy lakóhelyéhez közel működő Energiapartnert.

joomla vector social icons

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben