Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Épületgépészeti tervezés – kis költség most, nagy megtakarítás hosszú távon

Épületgépészeti tervezés – kis költség most, nagy megtakarítás hosszú távon Épületgépészeti tervezés – kis költség most, nagy megtakarítás hosszú távon

Az új épületekbe vagy átépítés, korszerűsítés után a régi épületekbe a beépítendő épületgépészeti rendszereket a üzembiztos és takarékos üzemeltetés érdekében ajánlatos épületgépészeti tervezés után kiviteleztetni. Ha ezt Ön elvégezteti, az épületgépészeti tervezés és az azt követő pontos és szakszerű kivitelezés következtében hosszú évekig hatékony és jó rendszer fogja kiszolgálni Önt.

Szakmai területek, ahol az épületgépészeti tervezés fontos

Tüzelő berendezés kiválasztása, telepítésének tervezése
Égéstermék elvezetés tervezése
Fűtési rendszer (hőleadók pl. radiátoros fűtés, padló-, vagy egyéb felületfűtés, légfűtés) tervezése.
Kombinált fűtési rendszer napkollektorral vagy hőszivattyúval vagy biomassza kazánnal
Gázrendszer tervezése
Szellőzés tervezése
A felhasználó komfortigényének megfelelő szabályozás tervezése

Minél nagyobb és összetettebb egy épület épületgépészeti rendszere, annál kockázatosabb épületgépészeti tervezés nélkül a kivitelezésbe belefogni. A saját érdekében ragaszkodjon ahhoz, hogy ne maradjon el az épületgépészeti tervezés, amelynek a költségei az új vagy felújított rendszer költségeinek csak a töredékét teszik ki.

A háztartási méretű fűtési rendszer kiépítéséhez vagy korszerűsítéséhez a hőleadók kiviteli tervezése (a hatályos jogszabályok szerint nem kötelező. Az energia hatékony felhasználása vagyis az alacsony fűtési költségek elérése céljából azonban annál inkább ajánlatos! Tehát azt javasoljuk, hogy a fűtésszerelés az Ön épületében épületgépészeti tervezés vagyis fűtési terv alapján történjen meg.

A fűtésszerelés előtt végzendő el a fűtési rendszer tervezése, ami az épületgépész tervező feladata, aki az épület hőigényét és a felhasználói szokásokat is felmérve végzi a tervezést. Ha nem készül terv vagy a terv hiányos vagy rosszul méretezett, annak két következménye lehet. Egyrészt a fűtésszerelés során beépített túlméretezett készülékek, berendezések, szerelvények több pénzbe kerülnek. Másrészt, mivel a rendszer hatásfoka nem lesz optimális, jelentősen megnövekednek az üzemeltetési költségek. Az épületgépészeti tervezés elhagyása miatt rossz hatásfokkal, azaz pazarlóan működő fűtési rendszer akár két évtizeden keresztül is felesleges többletköltséget okozhat az épület üzemeltetőjének.
És még egy kockázat: az épületgépészeti tervezés elhagyása következtében az alul- vagy túlfűtött épületben tartózkodóknak vagy dolgozóknak a komfortérzete is rossz lehet.

Az Energiapartnerek között vannak épületgépész tervezők is, itt választhat közülük.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben