Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Erős növekedésben a hőszivattyúk az új fűtőberendezések létesítésénél

A Német Fűtéstechnikai Ipar Szövetségi Egyesülete (BDH) 5 %-os növekedéssel tekint vissza a 2022-es évre, mivel a 980.000 eladott hőtermelővel ennyi volt a növekmény 2021-hez képest.

A korlátozott beszállítói lehetőségek, és a szerelőipar magas kiterheltsége ellenére sorozatban ez volt a harmadik év, amikor az előző év eladási eredményét egyes gyártmányok gyártói túl tudták szárnyalni. Különösen a hőszivattyúk és a pelletfűtések gyártói mutattak fel növekedést (56 és 17 %). Mindezt az örvendetes növekedést a BDH főképpen az energiahatékony épületek létesítésére kapható szövetségi támogatásra vezeti vissza.

Az előbbiekkel szemben a gáztüzelésű rendszerek 8 %-os visszaesést produkáltak, és így az eladott készülékek száma 598.000 darabra csökkent. Ennek okaként mindenek előtt a 2021 első félévében jelentkező gázellátási bizonytalanság fedezhető fel. A gázkészülékek azonban még így is több mint 50 %-át teszik ki az eladott fűtőkészülékeknek az új fűtési rendszereknél.

A szakemberek kiszámolták, hogy a meglévő épületállomány tekintetében az elavult fűtőberendezések modernizálása révén az elmúlt évben mennyi széndioxid-emissziót sikerült megtakarítani. Azzal a feltételezéssel, hogy az összesen eladott 980.000 berendezésből 870.000 a felújításoknál került felhasználásra, arra a következtetésre jutottak, hogy ezáltal a széndioxid-emisszió a számítási módtól függően 1,9 és 2,3 millió tonna/év értékkel csökkent.

Forrás: Gebäude Energiebarater

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben