Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Esővíz-hasznosítás vagy elszikkasztás?

2022. nyara a legszárazabbak egyike volt az időjárási jelenségek feljegyzése óta. Felmerül a kérdés, hogy a várható új normalitás tükrében időszerűek-e azok az esővízhasznosítási koncepciók, amelyek az ivóvíz egy részét esővízzel váltják ki?

A németországi Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal azt állapította meg, hogy a háztartásokban az elegendően csapadékos időszakokban (ősszel és télen) az esővízhasznosítás hozzájárulhat az talajvízkészletek megóvásához.

Esővízzel az éves ivóvízigény akár 50 %-át is ki lehet váltani. A felhasználási célok a WC-öblítés, a mosás, és a kertöntözés, vagyis azok a területek, ahol nincs szükség ivóvízminőségre. A háztartási csapadékvíz-hasznosítás technikája kiforrott, és azzal kapcsolatban az előbbi felhasználási területeken egészségügyi gondok sem jelentkeznek. Tudni kell azt, hogy a kemény vízzel való mosás mosópor igénye mintegy 20 %-kal nagyobb, mint a lágy csapadékvízzel történő mosásé. Ezért a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a nagy vízkeménységgel rendelkező régiókban a csapadékvízzel való mosás gazdaságos megoldást eredményez.

Ugyanakkor a talajvíz újraképződése szempontjából a csapadékvíz elszikkasztása jelenti a királyi utat. Ezért a házi vízellátás létesítésénél mérlegelni kell azt is, hogy víztakarékos szerelvények és készülékek beépítése, valamint takarékos fogyasztói magatartás hozni tudja-e azt az ivóvíz-megtakarítást, mint ami csapadékvízhasznosítással elérhető.

Forrás: haustec.de

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben