Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

UV-fertőtlenítés a vízellátásban

Műszaki magyarázat a közcélú vízellátásban alkalmazott UV-fertőtlenítő-készülékek használatához.

Németországban a közcélú vízkezelésben az egyedüliként engedélyezett fizikai fertőtlenítő eljárás az UV-fertőtlenítés. Ennél az eljárásnál az ivóvízhez nem kell semmiféle kiegészítő adalékanyagot hozzáadni. Aktuálisan olyan kisnyomású és középnyomású UV-lámpák vannak engedélyezve, amelyek fertőtlenítési hatékonysága 254 nm hullámhosszra vonatkoztatva legalább 400 Joule/m2.

Az ivóvízre vonatkozó rendelet szerint kizárólag olyan UV-készülékek használhatók, amelyek fertőtlenítési hatékonyságát, és az ivóvízhez való alkalmasságát egy típusvizsgálat keretében engedélyezték. Az engedélyezéshez a gyártónak a sorozatgyártásból kell kivennie egy reprezentatív mintát, és azt át kell adnia egy akkreditált vizsgálólabornak. A típusvizsgálat a mindenkor érvényes előírások szerint történik (pl. DIN 19294-1 vagy DVGW W 294-2 (A)).

A típusvizsgálat központi eleme az UV-készülék fertőtlenítési hatékonyságának biodozimetrikus meghatározása. Ennél az eljárásnál meghatározzák egy ismert UV-érzékenységgel rendelkező tesztorganizmus inaktiválásának mértékét különböző víztérfogatáramoknál, besugárzási intenzitásoknál és vízminőségeknél.

A típusvizsgálat eredményeit a vizsgálólabor egy vizsgálati jelentésben dokumentálja. Azoknak az anyagoknak a higiéniai megfelelősségét, amelyek az ivóvízzel érintkeznek, egy higiéniai konformitási nyilatkozattal kell igazolni.

Forrás: dvgw.de   

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben