Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Energiamegtakarítás az épületek hűtésénél

Az aktuális energiakrízis miatt az energiatakarékossági megoldások egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert. Ez nyilvánvalóan az épületek hűtésénél is előtérbe kerül.

Elektromos energiát takaríthatunk meg, ha nyáron a helyiség-hőmérsékletet 26 °C-ra növeljük meg. A légtechnikai berendezések úgy télen, mind nyáron temperálják a szellőző levegőt, amellyel ellátják az épületet, és ezáltal növelik a termikus komfortot a helyiségekben. Három német szakmai szövetség arra mutatott rá, hogy energiavisszanyeréssel nemcsak előmelegíthető a beszívott külső levegő, hanem az nyáron le is hűthető. Az utánhűtéshez esetlegesen szükséges kiegészítő energiát gyakran valamilyen külső energiaforrásból vételezzük.

Ezzel szemben a központi légtechnikai berendezéseknél az energiavisszanyerés, és a távozó-levegő-oldalon alkalmazott nedvesítés révén egy indirekt, adiabatikus elpárologtatós hűtés realizálható. Ezzel az indirekt elpárologtatós hűtéssel még 32 °C külső hőmérséklet esetén is 22–24 °C szellőző-levegő-hőmérséklet érhető el. Ezáltal a gépi hűtőberendezések vagy lényegesen kisebbre méretezhetők, vagy teljesen el is hagyhatók.

A légtechnikai berendezések szokásos kialakítása manapság lehetővé teszi az éjszakai természetes hűtés kihasználását is. Mivel sok épületben az ablakok éjszaka - pl. a betörésvédelem miatt - nem maradhatnak nyitva, ezért a nyári hővédelemhez szükséges 2-5-szörös éjszakai légcsere csak szellőztető-berendezéssel oldható meg.

Forrás: Kaelte Klima Aktuell

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben