Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Kerüljük el a 8 tipikus hibát a hőszivattyúk tervezésénél és szerelésénél

A hőszivattyúk jelentősége a jövő fűtéstechnikájában vitathatatlan. Ideje tehát, hogy a fűtésszerelők ezzel a témával intenzíven foglalkozzanak. A következőkben azokat a lényeges dolgokat foglaljuk össze, amelyekre egy hőszivattyú tervezésénél és szerelésénél ügyelni kell.

  1. Az épület fűtési teljesítményigényét tapasztalati, vagy átlagos értékek alkalmazása helyett pontosan kell meghatározni.
  2. A méretezéshez használjunk online szoftveres segítséget, mint amilyet például az alpha innotec kínál.
  3. Levegő/víz-hőszivattyúk esetében a bivalencia-hőmérsékletet gondos számítások révén válasszuk meg, hogy elkerüljük a hőszivattyú túl nagyra, vagy túl kicsire való méretezését.
  4. Körültekintően méretezzük a HMV-tárolót, ugyanis amíg a normál zuhanyrózsák 10-12 liter/perc vízmennyiséggel működnek, addig az esőztető zuhanyozók akár 50 liter/perc vízmennyiséget is igényelhetnek.
  5. Ellenőrizzük, hogy a hőszivattyú előremenő hőmérséklete nem túl alacsony-e a választott fűtőtestekhez.
  6. A fűtési keringtető szivattyút a a szükségtelen nyomásnövekedések, és zavarlekapcsolások megelőzése érdekében lehetőleg maga a hőszivattyú vezérelje.
  7. A szomszédokkal való viták elkerülése, és a magunk zavartalan nyugalma érdekében tartsuk be a zajemissziókra vonatkozó előírásokat.
  8. Gondosan méretezzük a hőforrás-oldalt, így talajhős hőszivattyúk esetén vegyük figyelembe a talaj minőségét és jellemzőit, kútvizes hőszivattyúk esetében pedig a csődugulások elkerülése érdekében a vízminőséget.

(Forrás: SBZ, 20107. 14. szám)     

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben