Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

5 gyakori hiba a szellőztető-készülékek telepítésénél

Egy gépi lakásszellőztetés központi készülékét a házban sok helyre lehet telepíteni. Azonban ezek nem mindegyike alkalmas a telepítésre.

A lakáshasználót és a tervezőt/kivitelezőt is érintő problémák elkerülése érdekében ügyeljünk a következő öt tipikus telepítési hibára.

  1. Nem megfelelő hőmérsékletű telepítési hely

Elsősorban a még nem felújított régi épületeknél fordul elő, hogy a telepítési helyként választott pince vagy padlás télen nem fagymentes, illetve túl alacsony hőmérsékletű.

  1. A padló alkalmatlan a telepítésre

Ha a padló nem sík, vagy statikailag alkalmatlan, akkor a készülék, vagy az épület esetében sérülések fordulhatnak elő.

  1. Zajszinttel kapcsolatos problémák

Ha a központi készüléket beton- vagy esztrich-padlóra telepítik, akkor a lakáshasználó részére zavaró testhangátvitel fordulhat elő.

  1. Kevés a hely a szellőztető-készülék előtt

Problémát jelent, ha a szellőztető-készülék úgy van telepítve, hogy a karbantartási munkákhoz, és a rendszeres szűrőcseréhez a készülék nehezen hozzáférhető.

  1. A külső- és a kidobott-levegő-nyílások rossz helyen vannak elhelyezve

A szellőztető-készüléket a külső- és a kidobott-levegő-nyílások szempontjából is megfelelő helyre kell telepíteni, hogy többek között biztosított legyen azok szabad keresztmetszetének megléte a teljes év során (pl. feltorlódó hó esetén is), ne szívjunk be porral és szennyezőanyagokkal terhelt levegőt, és a kidobott-levegőt ne fújjuk ki zajtechnikailag, vagy szaghatás szempontjából kritikus helyeken. 

(forrás: www.haustec.de)

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben