Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Fókuszban a CO2-mentes távhőellátás

Ausztriában jelenleg 5.400 km távhővezeték van lefektetve. Ezek sokszor szennyvíztisztító telepek és ipari területek mellett húzódnak, amelyek maradék- és hulladékhőjét hasznosítani lehetne.

A távhővezetékek mentén találhatók olyan szabad területek is, amelyeken szoláris hőerőműveket és hőtárolókat lehetne telepíteni. Annak megvizsgálására, hogy az ilyen alternatív hőforrásokat a jövőben rá lehessen kötni a távhőhálózatokra, a Klíma és Energia Alapítvány ez év elején a ThermaFLEX projektet indította el. Az egyik Szövetségi Minisztérium által finanszírozott, 4 éves projekt célja, hogy stratégiákat dolgozzanak ki a távhőhálózatok flexibilizálása érdekében, hogy ezzel a távhőellátásban megnöveljék a CO2-mentes hőenergia arányát.

A projekttel kapcsolatban Theresia Vogel, a Klíma és Energia Alapítvány ügyvezetője a következőképpen nyilatkozott: „A távhőhálózatok kiválóan alkalmasak a megújuló energiafajták, valamint a hulladékhő bekötésére, és lehetővé teszik a kapcsolódást más energiaszektorokhoz, illetve energetikai infrastruktúrákhoz. Ebben az összefüggésben fontos a termelés és a felhasználás különbségeinek csillapítása, mégpedig flexibilis tárolókapacitások és intelligens szabályozási stratégiák révén.”

A megvalósítandó projektek egyike a gleisdorfi szennyvíztisztítómű biogáztermelésének a város energiaellátásával való összekötése. Egy további projekt a Salzburgban keletkező ipari hulladékhő hasznosítását tűzte ki célul.

(Forrás: www.oekonews.at) 

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben