Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

A rezsicsökkentés folytatására az energiahatékonyság ad lehetőséget

A rezsicsökkentés a szakminisztérium becslése szerint négy év alatt több mint 821 milliárd forintot hagyott a fogyasztók zsebében, átlagosan 25 százalékkal csökkentve a gáz, áram és távhő árát. Hasonló nagyságrendű forrás több százezer lakás energiahatékonysági beruházását tenné lehetővé, mely révén akár feleződhetnének az érintett háztartások energiaköltségei.

 Átlagosan még mindig összkiadásunk közel negyedét fordítjuk lakásfenntartásra és az energiaszámlák kifizetésére. A háztartások mintegy 61 százalékában gondolják úgy a lakók, hogy szükség lenne egy vagy több felújítási, karbantartási feladat elvégzésére: hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre és a fűtési rendszer átalakítására.

Mivel a felújítás leggyakoribb akadálya az érintettek döntő többsége (84%) szerint a pénzhiány, a Magyar Energiahatékonysági Intézet ezért azt javasolja, hogy a kormány a magyar otthonok energiahatékonnyá tételét támogassa. A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia szerint 2020-ig 700 ezer otthon rezsicsökkentő felújítását kellene megvalósítani, mintegy 1600 milliárd forintnyi forintból. Ehhez képest 2016-ban 3500 családi ház, 2015-ben pedig 14 ezer társasházi otthon energetikai megújítását támogatta a kormány.

2018-tól minden új épület építésekor vagy felújításakor a mainál mintegy 40 százalékkal magasabbak energetikai normák lesznek érvényesek. 2021-től pedig minden uniós tagállamban bevezetésre kerül a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó szabályozás. Ez a változás felér egy épületenergetikai forradalommal és a meglévő, elavult épületállományt pedig még jobban leértékeli.

„Az igazi rezsicsökkentés az energiahatékonyság ösztönzésében rejlik. A drágán előállított energiát még mindig pazarlóan használjuk. Az ezredforduló óta sajnos alig javult a háztartások egy négyzetméterre jutó fűtési energiafelhasználása. Tudjuk azonban azt is, hogy az emberek zöme számára minden plusz teher komoly kihívást jelent, még ha a változás neki is hasznos és előremutató. Így még fontosabb, hogy egymásra épülő, állami ösztönző programok segítsék a lakossági energiahatékonysági beruházásokat.” - mondta Szalai Gabriella, a MEHI munkatársa.

forrás: Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben