Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Gázfogyasztók figyelmébe (1.)

2015 szeptemberében módosult az energiával kapcsolatos termékek környezetbarát tervezési kötelezettségeinek előírásáról, valamint forgalomba hozatalának és megfelelőség értékelésének általános feltételeiről szóló 65/2011. (IV. 15.) Korm. rendelet.

A módosítás értelmében az egyetemes szolgáltatásra jogosult gázfelhasználó helyeken (jellemzően ilyenek a lakossági felhasználási helyek is), 2016. július 1-ét követően nem vehetők használatba, azaz nem helyezhető üzembe (új vagy használt gázfelhasználó készülékek első üzembe helyezése) olyan fűtőberendezés, vagy vízmelegítő, amely nem felel meg a 813/2011/EU, illetve a 814/2011/EU rendelet előírásainak. A követelmények a berendezés energetikai hatásfokára és a hangteljesítmény szintjére vonatkoznak. A nitrogénoxid-kibocsátásra vonatkozó korlátozások csak 2018. szeptember 26-án lépnek életbe.
A melegvíz tároló tartályok hőtárolási veszteségét korlátozó előírás 2017. szeptember 26-tól érvényes.

Fontos tudni, hogy a rendelet csak azokra a fűtő berendezés re (beleértve a fűtő és a meleg vizet előállító, kombinált készülékeket is) vonatkozik, amelyik vízalapú központi fűtési rendszert lát el hővel, tehát nem vonatkozik az un. lokális fűtőberendezésekre. (Lokális fűtőberendezésnek nevezzük általában a konvektorokat, melyek a termelt hőjük legalább 6%-át, közvetítő közeg nélkül, közvetlenül a felállítási helységnek adják le.)

A rendelet általában a legfeljebb 400 kW mért hőteljesítményű, földgáztüzelésű berendezések energetikai hatásfokára tartalmaz előírást. Ezen belül a P ≤ 70 kW névl. hőteljesítményű helyiségfűtő és kombinált fűtő kazánok szezonális hatásfokára – kivéve a P ≤ 10 kW névleges hőteljesítményű, B1 típusú helyiségfűtő kazánok és a P ≤ 30 kW névleges hőteljesítményű, B1 típusú kombinált kazánok – min. 86 % értéket ír elő. (B1 típus: áramlásbiztosítóval rendelkező, természetes huzattal üzemelő, nyitott égésterű készülék.)
A P ≤ 10 kW névleges hőteljesítményű helyiségfűtő kazánok és a P ≤ 30 kW névleges hőteljesítményű kombinált kazánok szezonális hatásfoka nem csökkenhet 75 % alá.
A P > 70 kW, de P ≤ 400 kW hőteljesítményű berendezésekre nem a szezonális hatásfok a minősítés alapja, hanem a 100 % és a 30% mért teljesítményen adódó hatásfok, melynek megengedett legkisebb értékei 86 % ill. 94 %.

A 86 % szezonális hatásfok értékeket a piacon ma beszerezhető készülékek közül kizárólag azok az un. kondenzációs kazánok érhetik el, amelyek hőteljesítménye és az égési levegő ellátása legalább a 30-100 % teljesítménytartományban folyamatosan szabályozható.

A gyűjtő kéményekre csatlakoztatott, jellemzően lakóépületekben üzemeltetett helyiségfűtő és kombinált kazánokra a rendelet egyelőre nem ír elő követelményt, tehát ilyen helyeken továbbra is használatba vehetőek a nem kondenzációs kazánok.

Fontos, hogy az előírt hatásfokértékeket az égéshőből kell számítani (bruttó hatásfok), a korábban használatos fűtőértékből számított értékek már nem használhatók.
A rendeletben előírt követelményértékeket a készülékgyártók kötelesek feltüntetni a készléken elhelyezett tájékoztató matricán.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben