Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Az emberek többsége nem ismeri a szén-monoxidmérgezés veszélyeit

A Honeywell háromezer cseh, szlovák és lengyel lakos körében készített felmérése kimutatta, hogy a régióban élők nincsenek tisztában a tüzelőberendezésekből szivárgó szén-monoxidmérgezés kockázatával. A szén-monoxid (CO) színtelen, szagtalan gáz, amely a szénvegyületek tökéletlen égése során keletkezik. Belélegzése súlyos egészségügyi kockázatot jelent és halált is okozhat.  

A megkérdezett három ország lakosainak 78%-a használ legalább egy tüzelőberendezést otthonában, de csak 40%-uk van tisztában azzal, hogy ezekből a berendezésekből szén-monoxid szivároghat. Annak ellenére, hogy sok ember közvetlen kockázatnak van kitéve a saját otthonában, csak átlagosan 7%-uk szerelt fel szén-monoxidérzékelőt.

Egy 2014-es felmérés hasonló eredményeket hozott Magyarország esetében is. A kutatás kimutatta, hogy a magyarországi otthonok 64%-ában használnak olyan tüzelőanyaggal (földgázzal, fával, szénnel, palackozott gázzal, fűtőolajjal) üzemelő berendezéseket, amelyekből szivároghat szén-monoxid és az emberek 98%-a tisztában is van ennek veszélyével. Ennek ellenére csak 49%-uk végzi el rendszeresen az érintett berendezések karbantartását, és mindössze 16%-uk szerelt fel szén-monoxid-érzékelőt a lakásában. A megkérdezettek 25%-a semmilyen óvintézkedést nem tesz a szén-monoxid-mérgezés elkerülése érdekében, a megkérdezettek 12%-a pedig hibásan úgy véli, hogy szagáról is képes lenne felismerni a szén-monoxid jelenlétét.

A Honeywell több mint 20 éve fejlesztette ki első lakossági szén-monoxid érzékelőjét és mára a világ egyik vezető CO-jelző gyártójává vált.

“Aggasztó, hogy Közép-Kelet Európában ilyen kevesen védekeznek a szén-monoxid mérgezés ellen a saját otthonukban - mondta Bognár Gábor a Honeywell Épületgépészeti Szabályozástechnika és Tüzeléstechnika üzletágának magyarországi értékesítési vezetője. – Az idei régiós felmérés gyakorlatilag ugyanazt az eredményt hozta, mint a tavalyi magyarországi kutatás: az emberek többsége nincs tisztában a szén-monoxid mérgezés veszélyeivel és azzal, hogyan tudná csökkenteni a kockázatot.”   

“Annak érdekében, hogy a szén-monoxid koncentrációja ne érhesse el a veszélyes szintet, kulcsfontosságú a tüzelőberendezések rendszeres tisztításának és karbantartásának elvégzése, a használati útmutatóban foglaltak betartása és olyan szén-monoxid-érzékelők felszerelése, amelyek megfelelnek az  EN50291 szabványnak.”

Átlagosan a régió lakosainak 39 százaléka nem végezteti el a tüzelőberendezések karbantartását és 36 százalékuk hiszi, hogy a megfelelő szellőzés elég arra, hogy megvédje őt a szén-monoxid mérgezés veszélyétől. A megkérdezettek 23 százaléka egyáltalán semmit nem tesz annak érdekében, hogy megakadályozza a szén-monoxidmérgezést az otthonában.

A szén-monoxidmérgezés tünetei - a fejfájás, szédülés, bágyadtság, látászavar – fokozatosan jelentkeznek, majd bekövetkezik az eszméletvesztés és végül a halál – mindez azonban gyakran nagyon gyorsan.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben