Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Több fűtési rendszer korszerűsítésére lenne szükség

Talán a józan hétköznapi gondolkodás is elegendő ahhoz, hogy a lakástulajdonosok belássák, rezsicsökkentés ide vagy oda, az energiatakarékossághoz a fűtés korszerűsítése is elengedhetetlen, még akkor is, ha esetleg megtörtént a hőszigetelés.

Bár a kormányzat az Otthon Melege Programmal nem egészen 3 milliárd forintnyi keretösszegű vissza nem térítendő támogatással igyekezett segíteni az egyedi lakások energia megtakarítását, az összeg hamar elfogyott, átütő hatása elmaradt. Szakemberek szerint ugyanakkor a hőszigetelés és a nyílászárócsere mellett például a sok helyen használt hagyományos kazán helyett kondenzációs kazán alkalmazásával lehet a leginkább számottevő megtakarítást elérni. Ehhez azt is hozzá teszik, hogy bizonyos adottságú fűtési rendszer esetében hosszú távon komoly hőveszteség-csökkenést lehet elérni a hőszállító csövek és kazán hőszigetelésével is.

Nemrégiben publikálta kutatását egy cég is, amelyből a többi között kiderült, hogy a felhasználók körében még mindig többségben van a gázkazán (cirkó), mint megoldás (36 százalék) és a gázkonvektor (12 százalék) valamint a vegyes tüzelésű (biomassza) kazán (12 százalék). A kandalló vagy cserépkályha aránya 6 százalék, elektromos fűtés 1 százalék, de megjelentek a korszerű megoldások is, a kondenzációs kazán részesedése 13 százalék.
A válaszadók által leggyakrabban használt, meleg vizet előállító készülék a villanybojler (30 százalék), külön mért áramvételezéssel. Jelentős arányt képvisel az átfolyós kombi kazán (20 százalék) és a gázbojler (20 százalék); kondenzációs (kombi) gázkazánt 17 százalék használ. Emellett kis mértékben is ugyan, de már megjelent a megújuló energia (4%) is a melegvíz előállítása során.

Ugyanebből a kutatásból az is kiderült, hogy mindösszesen a válaszadók 11 százaléka valósított meg átfogó energiahatékonysági felújítást. Egyforma arányban, 10-10 százalékuk végezte el a teljes homlokzati hőszigetelést, a külső homlokzati nyílászárók cseréjét és a fűtéskorszerűsítést.
A felmérés következtetése, hogy jelentős hiányosságok vannak az energiahatékonysági beruházások területén. „A felújítást végzők sok esetben nem ismerik a folyamatok megfelelő technológiai sorrendjét. Ezért csupán a várható hatékonyságjavulás töredékét tudják elérni” – mondta Gulyás István, a Paneldoctor.hu ügyvezetője.

Erre a problémára is gyógyír, ha az oldalunk cégkeresőjéből Energiapartnert választ, aki részletesen elmondja Önnek a szükséges tudnivalókat.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben