Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Az energiaszolgáltatóknak is feladata lesz a fűtéskorszerűsítés, lakásfelújítás támogatása

A magyar állam által korábban energia megtakarítási támogatásra szánt összeg többszöröse állhat rendelkezésre a közeljövőben, amennyiben megvalósul a kormány elképzelése. A tervek szerint az energiaszolgáltatóknak évi másfél százalékos megtakarítást kell elérniük fogyasztóik körében.

Megjelent a magyar kormány jelentése az energiahatékonysági irányelv 2014-es, másfél százalékos, tervezett energiaszolgáltatói megtakarításáról. Az EU Bizottság honlapján olvasható, hogy a Nagy-Britanniában már évek óta alkalmazott rendszerhez hasonló módon nálunk is kénytelenek lesznek a szolgáltatók támogatni a lakásfelújításokat, a fűtéskorszerűsítést. Így tudják ugyanis csak teljesíteni azt a másfél százalékos, a végfogyasztók körében elért energia megtakarítást, amit előír a dokumentum.

A jelentés még nem tartalmaz konkrét megoldásokat, de a kötelezettség bevezetését valószínűsíti. Meghatározza, hogy évi 2 vagy 2,7 milliárd kilowattóra megtakarítást kell elérni. (A különbség a közlekedési energiafogyasztás bevonásától függ.) Az évi 2 milliárd kilowattóra nyolcszor akkora, mint a Zöld Beruházási Rendszer megtakarítása 2008 óta. Amennyiben a terv megvalósul, az energiaszolgáltatói megtakarítási kötelezettség 2020-ig a Paksi Atomerőmű egyéves termelését is meghaladja.

Az új rendszer előnyének tartják a szakértők, hogy a támogatások így nem az államon, hanem a szolgáltatókon keresztül jutnak el a felhasználókhoz. Ez a költséghatékony megoldások alkalmazását segíti elő. A rendszert már az idén be kell vezetni, ami azt jelenti, hogy hamarosan napvilágot láthatnak az azzal kapcsolatos pályázatok. A lakások szigetelésére, kazáncserére és a nyílászárók átépítésére a jelentés szerint így nagyobb összeg áll majd rendelkezésre, mint a korábban tervbe vett Panel III. program pályázatainál. Az energiaköltségek csökkentése így minden érdekelt fél számára lényeges és sürgető feladattá válik.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben