Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Üvegházhatást csökkentő uniós intézkedések

Az Európai Unió tagországaiban 2030-ig az 1990-es mértékhez képest 40%-kal kellene csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Mindez az Európai Bizottság legújabb klímavédelmi és energiastratégiájában olvasható.

A közelmúltban napvilágot látott dokumentum azt is meghatározná, hogy a tagállamoknak 2030-ig 27%-ra kell emelniük a megújuló energiahordozók felhasználását a teljes energiaszükségletüket tekintve. A bizottság azonban utóbbi esetben nem helyezett kilátásba országokat sújtó szankciókat, az európai célt közösen kell elérnie a tagoknak. A következő hónapok során az Európai Parlament és az Európai Tanács is megtárgyalja a bizottság által kidolgozott javaslatot.

Az európai energiaárakról ugyanekkor azt írta elemzésében a bizottság, hogy azok 2008 óta csaknem mindenhol emelkedtek. Mindezt ellensúlyozni lehetne az előállítás és a felhasználás hatékonyságának javításával. Az Európai Unió versenyképességét ugyanis több területen jelentősen emelné – például az Amerikai Egyesült Államokkal szemben –, ha csökkenést lehetne elérni az árakban.

A megújuló energiaforrások felhasználásához szükséges beruházások folytatását szintén ösztönözni szeretné a bizottság, de rugalmasan kezeli ezt a kérdést. Korábbi tapasztalataikat, pénzügyi helyzetüket figyelembe véve minden tagország a saját adottságainak megfelelő módon oldhatja meg energiaellátása átalakítását.

A bizottság fontosnak érzi továbbá, hogy számokkal is ki lehessen fejezni az energiaszektor versenyképességét. Eddig nem használt mutatókat szeretne bevezetni a mérés megvalósítására. Ezek kifejeznék az energiaszállítók árai közötti különbségeket, megmutatnák, hogy mennyire változatos az adott ország energiaellátása, milyen arányban használ fel hazai energiahordozókat és a tagállamok a kapcsolódásaik alapján mennyire függenek egymástól.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben