Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Választási lakáspolitika 2014-ben

Idén ismét választások lesznek, a pártok a választók kegyeiért és a voksokért küzdenek. Tekintsük át röviden, milyen lakáspolitikai célokkal igyekeznek meggyőzni szavazóikat ezek a szervezetek.

 

MSZP – Együtt PM
Az MSZP-nek az Együtt-PM-mel történt megállapodásából kiderül, hogy a fenntarthatóság rendkívül fontos mindkét politikai szervezetnek. Az energiaszámlák valódi csökkentése érdekében lakás- és ingatlan-felújítási programot hirdetnének, amelyben a résztevőknek még önrészt sem kellene felmutatni. A hatékony energiafelhasználás elősegítésével érnék el a környezeti terhelés csökkentését.

 

Demokratikus Koalíció
A lakáskérdés komplex kezelését elengedhetetlen feladatnak tartja a Demokratikus Koalíció. Növelnék a bérlakások számát, igyekeznének megakadályozni azt, hogy az emberek elveszítsék a lakásukat. A közüzemi adósságok kifizetésére programot vezetnének be, például fizetős mérőórák alkalmazásával. Növelnék az összeget, amit épület-felújításokra lehetne költeni, és állami segítséget adnának bérlakások építéséhez, valamint lakbértámogatáshoz. A bérlakások arányát a teljes lakásállományon belül 20%-ra emelnék 25 év alatt. Ezek építésébe magántársaságokat is bevonnának. A lakótelepi lakások korszerűsítését fontosnak érzik, így a panelprogramot kiszélesítenék.

 

Lehet Más a Politika (LMP)
Az LMP a hosszú távú nemzeti lakásprogram kidolgozására helyezi a hangsúlyt. A forrásokat közösségi (szövetkezeti, önkormányzati, állami) lakásszektor kialakítására használnák, továbbá a lakásfenntartási támogatások emelése, a szegregált telepek felszámolása, a kilakoltatások megelőzése és a hajléktalanság leküzdése szerepel az elképzeléseik között.
Az úgynevezett „Szocpol” azonos mértékben járna új lakás építése és használt vásárlása esetén, a jövedelem és a vagyon alapján azonban más-más mértékben kapnák meg az igénylők. Hosszú távú lakáshitel-törlesztési és lakbér-támogatásra is át lehetne azonban váltani ezt a juttatást. A párt szakpolitikusai fontosnak tartják a közösségi tulajdonú lakások számának növelését. Kiterjesztenék és emelnék a lakásfenntartási támogatást, s a hajléktalanság kialakulását igyekeznének minden lehetséges módszerrel meggátolni. Ösztönöznék a fogyasztókat a takarékosságra, és gázár-támogatást is bevezetnének.

 

Jobbik Magyarországért Mozgalom
A Jobbik lakásépítési programot indítana az önkormányzatok bevonásával, főként családi házakra koncentrálva. A fiatalokat szeretnék bérlakásépítéssel segíteni, a díjakat pedig államilag állapítanák meg. Az építkezés munkahelyeket teremtene, a hazai kis és középvállalkozások is gyarapodnának általa. Kedvezményes, hosszú lejáratú lakáshitelért a Magyar Bankhoz fordulhatnának a családok. A panel lakótelepek felújítását és a hajléktalanok lakhatási lehetőségének megteremtését is lényegesnek tekintik a radikális pártnál. Az energetika témáját az épületek hőszigetelésének támogatása és a megújuló energiaforrások fűtésre és hűtésre való használatánál érinti a programjuk.

 

KDNP
A Kereszténydemokrata Néppárt szerint a lakhatás alapvető emberi jog, miközben a lakáspolitikával a munkahelyteremtést is serkenteni lehet. Véleményük szerint arra kell törekedni, hogy a magánlakások számát emeljük az országban. A lakbért nem tartják olyan költségnek, amelyet a magyarok szívesen fizetnek, így a bérlakások számának növelésére nem szánnának állami támogatást. A lakásszerzést, lakás elő-takarékosságot, lakáshitel kamattámogatást és ide kapcsolódó adókedvezmények alkalmazását tartja a párt kifizetődőnek. Szociális bérlakást is csak határozott idejű szerződésre adnának, költségvetési támogatás pedig csupán az újak építésére járna, használtak beszerzésére nem.

 

Fidesz
A panelprogram újraindítását a fejlesztési miniszter jelentette be, így nyolcezer lakás újulhat meg és kilencmilliárd forint áramlik a közeljövőben az építőiparba. A kormányzat az épületenergetika területén kívánja a legnagyobb energia-megtakarítást elérni. A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia teremti meg az épület-felújítások alapját a 2014- 2020 közötti időszakra.
Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter szerint az állami programok mellett szükséges a magánlakás-építések ösztönzése is. A közszolgálati dolgozók lakásvásárlását pedig kamatmentes hitellel segítenék.


Forrás: Társaság a Lakásépítésért Egyesület http://www.lakasepitesert.hu/

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben