Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Az új éghajlatváltozási stratégia jövőképe Magyarországról

A kormány klímapolitikai stratégiája egyelőre még tervezet szintjén létezik, azonban megtaláljuk benne azokat a mozzanatokat és jövőbeni intézkedéseket, amelyekkel sokat tehetünk az energiafelhasználás – és ezzel együtt a klímát befolyásoló szennyezőanyag-kibocsátás – csökkentéséért.


Sokat lehet spórolni a lakossági és a közületi fűtés valamint a közlekedés károsanyag-kibocsátásán – írják a stratégiát jegyző szakemberek. Ez a teljes csökkentés több mint harmadát kitenné. A fűtéskorszerűsítés – vagyis a gépészeti rendszerek felújítása – és az épületek hőszigetelése mellett a passzívházas építészeti és gépészeti megoldások terjedésére is számítani lehet. A hőszivattyús fűtés kombinálását a földgázzal a tanulmány lehetséges megoldásként említi. (Mi Energiapartnerek tudjuk, hogy Németországban már több mint 1000 ilyen berendezés üzemel és a tesztelések tapasztalatai jó eredményeket hoztak. Az ilyen berendezések tervezésére és szerelésére való felkészülés már javában tart a német épületgépész szakmában.)

Egy kis kitekintés a közlekedés területére: az áru és személyszállításban csökkenne a közutak dominanciája. Mivel a kötöttpályás közlekedés lényegesen kevesebb klímaromboló gáz kibocsátással jár, fejlesztendő területként kell kezelni. A biogázt személyautókban és nagyobb gépjárművekben valamint a városi és távolsági buszok üzemeltetése során is hasznosítani lehetne. Számítani lehet a villanyautók használatának elterjedésére is.

Megújuló energiákkal a szén-dioxidkibocsátás ellen – ez is fontos témaköre a tervezetnek. Az áram és hőtermelésben a geotermikus energia, a biomassza, a szél- és a napenergia felhasználási arányának jelentős növelésével lehet csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. 2020-ig az áramfelhasználásunk 10 százalékát, 2030-ig a 30 százalékát lehetne megújuló energiák felhasználásából fedezni.

A stratégiai tervezet szerint atomenergiával kell kiváltani a szén- és gázerőműveket. Ez további 10 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, vagyis – a tanulmány írói szerint – nem célszerű bezárni a paksi atomerőművet.

Cégkereső

 

Keresés a cikkekben