Fűtéskorszerűsítés, fűtésszerelés, gázszerelés, napkollektor rendszerek

Gázterv és gázszerelés

A gáz fogyasztói rendszer létesítése vagy a meglévő rendszer módosítása, bővítése – azaz a gázszerelés – kizárólag a Magyar Mérnöki Kamaránál bejegyzett szaktervező által megtervezett és a helyileg illetékes gázszolgáltató által előzetesen engedélyezett kiviteli tervek – vagyis gázterv – szerint megengedett.

A gázterv vagy az engedély által esetenként előírt közműengedélyek beszerzése a tulajdonos feladata.

A gázszerelés végzésére – a gázfelhasználás veszélyessége miatt – kizárólag gázszerelésre jogosult gázvezeték-szerelő bízható meg. A jogosultságot a szerelő arcképes gázszerelő igazolvánnyal köteles igazolni. Azokat az Energiapartnereket, akik jogosult gázszerelők, itt találhatja meg.

A létesített gázrendszernek az engedélyben leírtak szerinti kivitelét az üzembe helyezés előtt ellenőriztetni kell a helyi gázszolgáltató műszaki-biztonsági ellenőrével. A gázfogyasztói rendszer megszüntetését szintén előzetesen be kell jelenteni a gázszolgáltatónál.

A fogyasztói rendszer fogalma azonban nem csak a gázzal közvetlenül kapcsolatban lévő egységeket (gázvezeték, gázkészülék) foglalja magába, hanem az égéshez (eltüzeléshez) szükséges ún. égési levegő bejutását, hozzávezetését biztosító elemeket és az égéstermék eltávolítására szolgáló kéményt vagy csővezeték-rendszert is. Tehát, ha az eredetileg engedélyezett kivitelhez képest felmerül a tág értelemben vett rendszer bármelyik elemével kapcsolatban a változtatás (korszerűsítés, bővítés, de pl. az ablakcsere, kandalló, vagy valamilyen elszívó ventilátor utólagos beépítése is) igénye, akkor szükségszerű egy szaktervező megbízása. A szaktervező képes szakszerű megvalósíthatósági, megoldási szaktanácsot adni, ami alapján csökkenhet a fajlagos gázfelhasználás és egyidejűleg nőhet a fűtési rendszer komfortja is, de emellett kizárólag ezen a módon garantálható a rendszer műszaki biztonsága.

Az elkészült gázterv (a hozzá tartozó műszaki elírással együtt) a területileg illetékes gázszolgáltatóhoz nyújtandó be fülvizsgálatra. A terv engedélyeztetése valamint a tervezői előírás alapján esetenként szükséges (közmű)engedélyek beszerzése a fogyasztó feladata, ezt azonban megbízás esetén beszerezheti a szaktervező is.

Amennyiben a meglévő fogyasztói rendszernek csak bizonyos elemei változnak (pl. ablakcsere), akkor a tervnek elegendő a változással érintett részeket tartalmaznia, de a tervezőnek nyilatkoznia kell, hogy a változás nem csökkenti a rendszer műszaki-biztonsági szintjét (pl. a levegő ellátás megfelelő).

A gázszerelés kizárólag kivitelezésre alkalmasnak minősített terv alapján megengedett. Az engedély két évig érvényes, azaz a gázszerelés elvégzésére két év áll rendelkezésre, utána újra be kell adni felülvizsgálatra.
 
A kivitelezésre az engedélyezett terv alapján a fogyasztó (jellemzően az ingatlan tulajdonosa) ad megbízást egy erre jogosult gázszerelőnek. A gázszerelés kizárólag az engedélyezett terv szerinti kivitelben és technológiával végezhető.
Amennyiben a gázszerelés során bármilyen módosítás válik szükségessé (pl. anyagbeszerzési nehézségek, vagy pl. a fogyasztó kívánságára), akkor a tervet a tervezővel módosíttatni kell. Ha a módosítás a műszaki biztonságot is érinti, akkor a módosított tervet újra engedélyeztetni kell a gázszolgáltatóval is és csak azután kezdődhet újra a gázszerelés.

Az engedélyezett terv alapján befejezett szerelést a gázszerelő köteles készre jelenteni a gázszolgáltatónak és kérni a munka műszaki-biztonsági ellenőrzését. (Esetenként szükség lehet a kéményseprő-ipari közszolgáltató előzetes engedélyére is.) A fogyasztói rendszerben üzemelő gázkészülék(ek) üzembe helyezése csakis az eredményes műszaki-biztonsági ellenőrzés után megengedett.

A készülék(ek) üzembe helyezését az adott készülékre a készülék gyártója (vagy gyártói képviselete) által kiadott üzembehelyezői-karbantartói jogosultsággal rendelkező gázszerelő végezheti. Az üzembehelyező köteles a fogyasztói rendszer rendeltetésszerű és biztonságos üzemeltetésére a rendszer üzemeltetőjét kioktatni.

A gáz fogyasztói berendezések létesítését és üzemeltetését szabályozó 11/2013.(III.21.) NGM rendelet (Műszaki Biztonsági Szabályzat) értelmében, a rendeletben meghatározott esetekben előzetes tervezés és engedélyeztetés nélkül és feltételekkel végezhető gázszerelés az eredeti állapotot helyreállító javítás és az ún. egyszerűsített készülékcsere. Ezeket azonban kizárólag az erre tevékenységre külön jogosultságot szerzett gázszerelő végezheti, a saját felelősségére.

joomla vector social icons

Cégkereső

Ügyfélszolgálat 8-17 óráig:

30/866-78-83

 

Keresés a cikkekben